open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Optužnica u predmetu "Pliva": Prikrivenim istražiocima prodali pet i po kilograma marihuane
Barišić je posredovao, a  Omanović, Korda i Bendra su prodavali drogu, navodi  se u optužnici
27.12.2019. u 15:41
get url
text

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv četveročlane grupe koja je pala u akciji kodnog naziva "Pliva" u septembru ove godine, kada ja zaplijenjeno oko pet i po kilograma marihuane. Optužnica je podignuta protiv Roberta Barišića (21) iz Jajca, Nihada Omanovića (46) iz Bugojna, Emira Korde (45) iz Livna i Deana Bendre (24) iz Jajca zbog krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga. Optuženi su da su djelo počinili u periodu od 5. do 7. septembra 2019. godine na području opštine Šipovo.

Barišić se tereti da je neovlašteno posredovao u prodaji marihuane, a Omanović, Korda i Bendra da su dogovarali prodaju i prodali drogu prikrivenim istražiocima.

- Omanović, Korda i Bendra su, u vozilu marke "citroen C4" kojim je upravljao osumnjičeni Omanović, "kupcu" dovezli i predali opojnu drogu marihuanu upakovanu u šest paketa ukupne bruto mase 5.414,37 grama na lokalitetu pored magistralnog puta Šipovo – Strojice - Kupres, u blizini restorana "Ladna voda", a u skladu sa prethodnim dogovorom – stoji u optužnici.

U ranije pripremljenoj i organizovaoj policijskoj akciji, od osumnjičenog Omanović a je u tom trenutku oduzeto svih šest paketa marihuane, te su zajedno sa njim uhapšeni Korda i Barišić, dok je Bendra pobjegao. Nakon jednomjesečnog skrivanja, on se 11. oktobra 2019. godine sam predao organima gonjenja.

- Dakle, osumnjičeni Barišić je neovlašteno posredovao, a osumnjičeni Omanović, Korda i Bendra, zajedno neovlašteno prodavali opojnu drogu – zaključeno je u optužnici koju je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.