open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sarajevu
Osuđena tri doktora i medicinska sestra iz Opće bolnice zbog korupcije
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Dragišu Đogovića, Eldinu Handžić, Emira Barakovića i Harisa Pandžu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
15.07.2022. u 12:32
get url
text

VEZANI TEKST - Doktori optuženi zbog korupcije: Pacijente upućivali da plate participaciju, pa uzimali sebi novac

- Eldina Handžić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci. Dragiša Đogović osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri mjeseca. Emir Baraković na tri mjeseca zatvora, dok je Haris Pandža osuđen na uvjetnu osudu.

Osuđeni su jer su tokom 2019. godine izbjegavali obaveznu blagajničku proceduru te od pacijenata naplaćivali naknade za obavljene medicinske zahvate u ambulanti za plastičnu i vaskularnu hirurgiju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Novac su zadržavali i međusobno dijelili. Tako su Dragiša Đogović i Eldina Handžić uzeli novac u iznosu od 694,60 KM, potom Emir Baraković i Eldina Handžić 390 KM, dok je Haris Pandža zajedno sa Eldinom Handžić uzeo 70 KM. Presudom su dužni vratiti stečenu protivpravnu imovinsku korist - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.