open-navfaktor-logo
search
Nigerija
Oteti 30. maja: Deseci učenika konačno oslobođeni, šestoro umrlo u zarobljeništvu
Deseci učenika muslimanske škole na zapadu Nigerije otetih prije tri mjeseca, pušteni su. Šestoro ih je umrlo u zarobljeništvu, rekao je u četvrtak direktor škole.
27.08.2021. u 09:18
get url
text

Dana 30. maja oko 200 teško naoružanih ljudi zauzelo je grad Teginu, u državi Nigeru, na zapadu Nigerije i otelo 136 učenika privatne muslimanske škole Salihu Tanko. U Nigeriji se od decembra dogodio niz masovnih otmica u školama i na sveučilištima.

Šestero učenika iz Tegine umrlo je u zarobljeništvu, a 15 je u junu uspjelo pobjeći, rekao je direktor.

- Svi učenici su pušteni. Vraćamo ih njihovoj kući - rekao je direktor Abubakar Alhassan u telefonskom razgovoru s AFP-om.

Dodao je da ne može dati tačan broj, te da će to utvrditi kada se vrate kući, ali da niko od učenika nije više zarobljen.

Nije iznio pojedinosti o oslobađanju učenika.

Fati Abdullahi, čiji su 18-godišnja kći i 15-godišnji sin bili među taocima, potvrdio je da su djeca puštena.

Na sjeverozapadu i u središtu Nigerije raste broj napada, masovnih otmica i razbojništava koje čine kriminalne grupe koje ondje nazivaju banditima. No ove godine na meti napadača su učenici i studenti za koje traže otkupninu.

Oko hiljadu učenika i studenata oteto je od decembra 2020., kada su banditi počeli napadati škole. Većina ih je puštena nakon pregovora, ali još su stotine zarobljene u kampovima skrivenim u šumama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.