open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Otvaranje dokumentacije zakazano za sutra: Nije pristigla niti jedna ponuda za nabavku aparata za zračenje na UKC-u Tuzla
Otvaranje ponuda na tenderu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla za nabavku linearnog akceleratora, koju služi za zračenje pacijeneta oboljelih od karcinoma, planirano je za sutra u 12 sati, a u ovom momentu još nije pristigla niti jedna ponuda, saznaje Faktor iz pouzdanih izvora na UKC-u Tuzla.
16.01.2024. u 13:18
get url
text

Riječ je o drugom tenderskom postupku za nabavku linearnog akceleratora, u kojem je otvaranje ponuda prvobitno bilo zakazano 11. decembar, ali je prolongirano zbog žalbe firme Siemens Medicina iz Sarajeva, koju je odlukom od 28. decembra, uvažio Ured za za razmatranje žalbi BiH.

U žalbi je nevadeno da je UKC Tuzla u tenderu u tehničkim specifikacijama naveo da brzina lamele iznosi minimalno 6 centimetra u sekundi, što pogoduje proizvođaču Elekta, a ide na štetu proizvođača Varian, čije uređeje na našem tržištu zastupa Siemens Medicine.

- Brzina lamele uslovljava brzinu provođenja teraspijskog ciklusa. Pošto mi imamo puno pacijenata, išli smo na više brzine zbog bržeg protoka, da bi terapija kraće trajala. Međutim, nakon žalbe korigirali smo specifikacije i pristali na niži protok i sada čekamo ponude - kaže za Faktor prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktor UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, prvi tender za nabavku linearnog akceleratora raspisan je u martu prošle godine, a obustavljen je 4. oktobra, da bi 23. oktobra bio raspisan novi.

Prvi tender oboren je, također, nakon žalbe firme Simens Medicina, a tada se radilo o veličini otvora CT simulatora za zračenje. Tada je u tenderu kao speciikacija stavljen otvor od 90 centimetara, a žalba je uvažena, jer veći broj svjetskih proizvođača ima otvore širine od 70 do 85 centimetara.

- Mi smo stavili najveći otvor da bi lakše mogle ući žene koje se zrače sa karcinomom dojke i krupniji pacijenti. Naime, prilikom zračenja žena potrebno je da je otvorena podpazušna jama što povećava potrebam promjer, ali smo na kraju i to korigirali, samo da bi sve što prije okončali - pojašnjava Tulumović detalje vezane za prvi tenedr.

Uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti podrazumijeva četiri odvojene komponente CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server u koji se unose podaci o svakom pacijentu. Sve to čini jedan uređaj za radioterapiji. Radi se visokosofisticiranoj opremi, čija je ukupna cijena oko sedam i po miliona KM bez PDV-a.

Aparati za radioterapiju na UKC-u Tuzla, nisu u funkciji od 17. februara prošle godine, a pacijenti trenutno idu na liječenje idu u Zenicu i Mostar, dok se tek treba postići dogovor za nastavak liječenja pacijenata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Koliko će trajati agonija teških bolesnika s područja Tuzlanskog kantona, ali i onih koji gravitiraju UKC-u Tuzla iz sjeveroistočne Bosne, u ovom momentu niko ne može reći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.