open-navfaktor-logo
search
Vlašić
Otvorena sezona: Posjetioci danas dobili i besplatan grah
Na Vlašiću je danas otvorena zimska turistička sezona, koja će, kako je rečeno, biti prilagođena uvjetima pandemije koronavirusa.  
19.12.2020. u 15:50
get url
text

Podsjetivši da je proteklih 17 godina zimska sezona obilovala sportskim i zabavnim sadržajima, direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević kazao je da će ova zima biti drukčija od dosadašnjih.


- Pred nama je bio zaista veliki zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja omogućili neometano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području - kazao je Matošević prenosi Fena.


U okviru priprema za zimsku turističku sezonu, Turistička zajednica je sačinila interni protokol za Covid-19 koji, osim do sada propisanih mjera, nudi dodatne preporuke za suzbijanje zaraze koronavirusom.


Protokol će biti realiziran u saradnji s nadležnim institucijama, a Matošević je pojasnio da će turistička i ugostiteljska poduzeća, te drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat "Winter safe destination" ("Sigurna zimska destinacija") i sve pogodnosti koje on nudi.


Podršku turističkim aktivnostima pružio je i Zavod za javno zdravstvo (ZZJ) SBK-a, pa će turistima u naselju Babanovac biti omogućeno testiranje na koronavirus.


Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš kazao je da će se turisti, koji budu imali potrebu za testiranjem, moći direktno obratiti Zavodu ili posredno preko menadžmenta smještajnog objekta. 


- Zavod za javno zdravstvo osigurat će rezultate testa u najbržem roku, isti dan od testiranja turista. Za sve turiste koji borave na području planine Vlašić, Zavod će osigurati deset posto popusta u odnosu na redovnu cijenu - pojasnio je Katakaš.


U saradnji s Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima, na Babanovcu će biti otvorena sezonska ambulanta, a uz redovne liječničke preglede i intervencije, bit će omogućeni i pregledi osobama sa simptomima zaraze koronavirusom.


Kako je rečeno, iz hotela su najavljeni i aranžmani sa 40 posto popusta na test za turiste koji imaju obvezu testiranja na Covid-19 pri povratku u matičnu zemlju. 


Osnovi uvjet će biti da gost u hotelu boravi više od tri dana i da je prijavljen u sustavu evidencije u Turističkoj zajednici SBK-a.


Na Vlašiću su danas potpisani i sporazumi o suradnji s Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBŽ-a, Domom zdravlja Travnik i poduzećem Pharmamed d.o.o. Travnik, u okviru realizacije internog Covid-19 protokola.


Zimsku turističku sezonu otvorenom je proglasio predsjednik Vlade SBK-a Tahir Lendo, a posjetici na Vlašiću danas su mogli uživati u panoramskoj vožnji ski liftom, na modernom glice klizalištu te u besplatnom grahu, vlašićkom čaju i kuhanom vinu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.