open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa Franjo pozvao Evropsku uniju da poboljša upravljanje migracijama
Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak Evropsku uniju da poboljša upravljanje migracijama širom Evrope, rekavši da svaka zemlja ima kapacitete primiti određen broj ljudi.
07.12.2021. u 08:45
get url
text

- Vlade znaju koliko ljudi mogu primiti. Migrante se mora primiti, pratiti, ohrabriti i integrirati. A ako vlada to ne može učiniti, mora razgovarati s drugima kako bi se oni pobrinuli - rekao je Papa.

Papa se jučer obratio EU po povratku iz Grčke i Kipra. Tokom tog putovanja papa Franjo je posjetio prihvatni centar na Lezbosu, gdje je kritikovao činjenicu da je Grčka uglavnom ostavljena sama da se nosi s ljudima koji bježe od rata i siromaštva.

Papa je govorio i o situaciji u Bjelorusiji, gdje su migranti zaglavljeni na granici tražeći ulazak u EU.

- Danas je moderno postavljati zidove i bodljikavu žicu. Oni koji grade zidove gube osjećaj vlastite historije – rekao je, javlja dpa.

Kritikovao je činjenicu da su migranti često presretnuti i vraćeni na mjesta sa kojih žele pobjeći bez ikakve dodatne podrške.

- Ako nekoga pošaljemo natrag, onda ga moramo pratiti i integrisati u njegovu zemlju. Ne mogu ga ostaviti na libijskim obalama. To je okrutnost – izjavio je papa Franjo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.