open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Pauze zaredale, a rasprava nije ni počela
Novu pauzu zatražio zastupnik Nikola Lovrinović
04.09.2018. u 15:06
get url
text

Na sjednici Zastupničkog doma PSBiH data je još jedna pauza, ovaj put na zahtjev zastupnika HDZBiH NIkole Lovrinovića.

Iako još uvijek nije ni počela rasprava o tačkama dnevnog reda, zastupnici su se uspjeli sukobiti u vezi sa nastavkom sjednice. Naime, Zaim Backović i Momčilo Novaković su pokrenuli pitanje da li Zastupnički dom uopće ima kapacitet da donosi odluke, s obzirom da je u sali od 14 zastupnika iz RS-a bilo prisutno njih pet.

Uzaludna su bila pojašnjenja članova Kolegija Doma Šefika Džaferovića i Mladena Bosića, te zastupnika SBB-a Damira Arnauta kako Dom može raspravljati i donositi odluke, jer Ustav BiH i Poslovnik Doma propisuju samo da sjednici mora prisustvovati više od polovine zastupnika, bez obzira iz kojeg entiteta da dolaze. Osim toga, kako je pojasnio Džaferović, za donošenje odluka potrebna je po jedna trećina prisutnih, a ne ukupno izabranih, zastupnika iz svakog od entiteta. Na ovaj način se, kako je napomenuo Arnaut, Ustavom i Poslovnikom željelo spriječiti da bilo ko svojim nedolaskom može blokirati rad Doma.

U jeku ove rasprave, na konstataciju kako je za izglasavanje odluka potrebno minimalno 10 zastupnika iz FBiH i pet zastupnika iz RS, bez obzira na nancionalnost, reagovao je zastupnik Nikola Lovrinović.

- Ovakvo objašnjenje znači da se odluke mogu donositi bez glasova Hrvata, čime se pokušava pokazati da su Hrvati nebitni pri donošenju odluka - kazao je Lovrinović, nakon čega je zatražio polusatnu pauzu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.