open-navfaktor-logo
search
Sud u Prijedoru
Pijana autom udarila djevojčicu pa pobjegla: Bivša kandidatkinja SDS-a mogla bi u zatvor na osam godina
Osnovni sud u Prijedoru je potvrdio jučer optužnicu protiv M. T. jer je u alkoholiziranom stanju automobilom udarila 14-godišnju djevojčicu, a potom pobjegla sa mjesta događaja.
17.08.2023. u 20:54
get url
text

Srpska info piše da je riječ o Marini Terzić, kandidatkinji SDS za odbornicu u Prijedoru 2020, koja je optužena za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ukoliko bude osuđena, mogla bi se suočiti s kaznom zatvora od osam godina.

Teško pijanstvo

Terzić je u septembru 2020. godine, u stanju ocijenjenom kao teško pijanstvo, upravljala automobilom i udarila djevojčicu (14) na lokalnom putu u mjestu Gaćani kod Prijedora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optužene bit će svakako to što je nakon nesreće pobjegla i ostavila teško povrijeđeno dijete da leži pored puta.

Uhapšena je 90 minuta kasnije, nakon što se vratila na mjesto nesreće.

Kako se navodi kod Terzić je alkotestom utvrđeno da je u krvi imala 2,42 promila alkohola, što predstavlja stadij teškog pijanstva u kojem je kao vozač bila apsolutno nesposobna da upravlja vozilom, zbog čega nije obratila pažnju na pješaka, maloljetnu oštećenu A. T. koja se kretala kolovozom u istom smjeru i istom saobraćajnom trakom, leđima okrenuta njenom vozilu.

Terzić je, kako se dalje dodaje, mogla izbjeći kontakt s djevojčicom da je samo malo svoj automobil pomjerila ulijevo, za što je imala dovoljno vremena.

U trenutku udara djevojčica se kretala gotovo metar i po od puta, ali ni to nije bilo dovoljno da je izbjegne optužena.

Nakon udara, Terzić je djevojčicu nabacila na automobil, a nakon što je dijete udarilo od šajbu, odbačena je naprijed i u padu je zadobila teške tjelesne povrede.

- Maloljetna A. T. je zadobila povrede u vidu udarca u glavu sa potresom mozga, praćen amnezijom i bez postojanja oštećenja funkcije centralnog nervnog sistema, nagnječno razdernu ranu na bradi i na unutrašnjoj strani usne sa prelomom lijevog kondilarnog nastavka donje vilice sa posljedičnim poremećajem funkcije donje vilice, udarac u grudni koš sa krvarenjem unutar srčane kese, višestruke oguljotine na donjem dijelu grudnog koša, na gornjem dijelu trbuha, na desnoj natkoljenici i u desnom sjedalnom predjelu i prelom krunice dva zuba, koje povrede u skupnom dejstvu su teška tjelesna povreda - navodi se u optužnici.

Nakon nesreće, optužena Terzić nije zaustavila vozilo i nije pružila pomoć povrijeđenoj djevojčici, već je pobjegla sa mjesta nesreće i oštećenu ostavila bez pomoći, da bi se na mjesto nesreće vratila u 21.40 sati.

Za šta se tereti

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, Marini Terzić je na teret stavljen teži oblik krivičnog djela "ugrožavanje javnog saobraćaja".

Teži oblik kvalifikovan je jer je optužena u trenutku saobraćajne nesreće u krvi imala više od jedan i po promila alkohola.

Za ovaj teži oblik zaprijećena je kazna do osam godina zatvora.

Istovremeno, Terzić je zbog bježanja s mjesta nesreće optužena i za krivično djelo u sticaju, odnosno nepružanje pomoći povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći. Za ovo krivično djelo, ukoliko je povrijeđeni pretrpio teške tjelesne povrede, optuženom se može izreći kazna do tri godine zatvora.

- Kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije se pridržavala saobraćajnih propisa i time tako ugrozila javni saobraćaj da je dovela u opasnost život ljudi, usljed čega je kod drugog nastupila teška tjelesna povreda, a prilikom izvršenja djela bila je pod uticajem alkohola više od 1,50 g/kg alkohola u krvi i kao vozač motornog vozila ostavila bez pomoći lice koje je tim prijevoznim sredstvom povrijeđeno - pa da je time učinila krivično djelo "ugrožavanje javnog saobraćaja" u sticaju sa krivičnim djelom "nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći" - navodeno je u optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.