open-navfaktor-logo
search
Štetna rješenja
Pivić: Dodik je odustao od svog prijedloga iz strukturalnog dijaloga, "Trojka" mu je omogućila da traži više
Kakve koristi ima Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici od usvajanja zakona koji su na listi zahtjeva Evropske unije, a koji, kakvog li apsurda, nisu u potpunosti usklađeni sa propisima EU-a.  
25.10.2023. u 08:16
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjednik VSTV-a upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja

Takav je slučaj bio sa nedavno usvojenim Zakonom o visokom i tužilačkom vijeću na koje su imali zamjerke iz VSTV-a, međunarodni akteri, opozicija... Aktuelnoj vlasti se očigledno žuri da što prije pukom formom zadovolji briselske birokrate, ne mareći da li će novi zakoni biti od koristi onima kojima su i namijenjeni - građanima BiH. 

- To su štetni potezi, najviše štete građanima. Nova zakonska rješenja trebala bi unaprijediti život, a mi dobijamo lošije verzije od postojećih. Najdrastačniji primjer je Zakon o VSTV-u. 

Nosioci pravosudnih funkcija nisu jednaki u oba entiteta, imamo neravnopravan položaj pravosudnih institucija - objašnjava za Faktor Nezir Pivić (SDA), federalni zastupnik i zamjenik ministra pravde u prošlom sazivu Vijeća ministara.

Pivić ističe kako bi se slična situacija kao što je to bilo s VSTV-om mogla desiti kada je u pitanju i Zakon o sudovima.

- Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik podiže ljestvicu. Zanimljivo da je odustao od vlastitog prijedloga kojeg je delegirao tokom strukturalnog dijaloga. Bio sam učesnik tog procesa i dobro se sjećam Dodikovog zahtjeva. Sada traži više, neće apelacioni sud, viši sud..., pristao bi na neka odjeljenja - naglašava Pivić.

Stava je da je Dodiku prostor za takvo djelovanje otvorila "Trojka" (SDP, NiP i NS).

- "Trojka" pokazuje nesnalaženje, vjerovatno i zbog razloga što ih je Dodik doveo na vlast. Sada je u situaciji da može progurati ono što mu se nekada činilo nemogućim. "Trojka" tek rijetko i stidljivo iskazuje neke zamjerke, a ne vidim da je ijedan zakon iz tzv. evropskog paketa u potpunosti usklađen sa EU-om - riječi su Pivića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.