open-navfaktor-logo
search
Turistički kompleks
Planirana gradnja hotela visokog ranga i uređenih plaža na Jablaničkom jezeru
Na Jablaničkom jezeru planira se gradnja turističkog kompleksa, odnosno hotela sa plažama i drugim sadržajima.
12.05.2023. u 08:38
get url
text

Ovo je predviđeno izmjenama Regulacionog plana Jablaničko jezero na potezu "Vila – Viseći most", koje su u proceduri. Kompleks bi se gradio na lokaciji Ostrožac kako bi se iskoristio turistički potencijal ove lokacije.

Planirana je gradnja hotela visokog ranga, spratnosti i Po+Su+P+3 sa svim potrebnim sadržajima. Previđa se uređenje zelene površine, staze i stepeništa, prostori za igru djece, prostori za sportove na pijesku i slično, piše BiznisInfo.

Na prednju i stražnju fasadu objekta moraju se projektirati reprezentativni sadržaji. Unutar objekta u zoni javnih sadržaja smještaju se hotelski sadržaji kao što je recepcija, restoran i slično, a mogu se smjestiti i poslovni sadržaji kao što su uredski prostori, trgovine, ordinacija, ugostiteljstvo, lična njega i slično. Zbog oskudnosti prostora neophodno je računati s izgradnjom podzemnih garaža. 

Pored ovog, predviđa se gradnja još jednog manjeg objekta uz plažu.

Unutar zone plaže predlaže se formiranje osvijetljene šetnice prema obali i duž obale, javne plaže i sunčališta sa pratećim mobilijarom kao što su tuševi, česme, mjesta za odlaganje otpada, klupe.

Unutar priobalnog pojasa potrebno je urediti dječije igralište i prostor za igre na pijesku. Mali zaliv pogodna je površina za smještaj igrališta za vaterpolo i pristaništa za bezmotorne čamce.

Trenutno je u toku javna rasprava o izmjenama regulacionog plana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.