open-navfaktor-logo
search
Uznemirujuće poruke
Policija istražuje, riječka bolnica potvrdila slučaj trovanja: Radi se o hemijskoj povredi jednjaka
Društvene mreže hrvatskih korisnika od ponedjeljka su preplavljene porukama o navodnom slučaju trovanja mineralnom vodom poznatog svjetskog proizvođača pića. Navodno je riječ o vodi Romerquelle.
07.11.2023. u 10:10
get url
text

VEZANI TEKST - Šire se poruke uznemirujućeg sadržaja o otrovnim sokovima i vodi: "Sprženi su im ždrijelo i želudac"

Pisalo se da je dvoje mladih ljudi u Rijeci završilo u bolnici s teškim povredama zbog spaljenog ždrijela i želuca. No, iz KBC-u Rijeka za Jutarnji list kažu kako je jedna osoba zaprimljena na bolnički odjel pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka.

- Njeno medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tokom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko – goranskoj, kojima se možete obratiti vezano uz eventualne dodatne informacije - kažu iz KBC Rijeka.

Iz Ministarstva zdravstva kažu pak kako nisu nadležni u slučaju navodnog trovanja vodom Romerquelle s obzirom da je sanitarna inspekcija od 1. aprila 2019. u sastavu Državnog inspektorata i nadležna je za provođenje službenih kontrola.

- Romerquelle prirodna mineralna voda puni se u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno tijelo - poručili su.

- Prema dostupnim informacijama slučaj trovanja vodom iz boce koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorka predmetne vode radi utvrđivanja činjenica - kažu iz Ministarstva zdravstva.

Portal Rijeka Danas piše da su slučaj podsjeća na događaj iz maja kada je Stanku Lakoviću nakon konzumiranja mineralne vode u riječkom restoranu spržen jednjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.