open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Posljedice sukoba u Sudanu: Umrlo najmanje 11 beba u sirotištu
Najmanje 11 beba umrlo je u sirotištu u Sudanu kao rezultat aktuelnih sukoba između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF).
31.05.2023. u 14:58
get url
text

Liječnici u sirotištu Mygoma u glavnom gradu Khartoumu za smrt beba krive pothranjenost i česta isključenja struje.

U sukobima su od 15. aprila poginula najmanje 863 civila, a ranjeno je više hiljada ljudi, navodi se u izvještaju Sudanskog liječničkog sindikata.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je više od milion ljudi interno raseljeno zbog sukoba.

U ponedjeljak su se zaraćene strane u Sudanu složile produžiti sedmodnevno primirje uz posredovanje Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država za još pet dana.

Posljednjih mjeseci između sudanske vojske i RSF-a rasplamsalo se neslaganje oko integracije te paravojne grupe u oružane snage, što je ključni uvjet tranzicijskog sporazuma s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Sudanski prijelazni period, koji je započeo u augustu 2019. godine nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao je završiti izborima početkom 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.