open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Potvrđena optužnica: Kao direktor Službe za zapošljavanje degradirao zaposlene koji su svjedoci u drugim nezakonitostima
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Rame Sulića iz Bihaća, optuženom da je kao direktor Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona zloupotrijebio položaj ili ovlaštenje, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
04.10.2023. u 15:05
get url
text

Na teret mu se stavlja da je dva zaposlenika ove institucije premjestio na niža radna mjesta, a jednom od njih potom dao otkaz, znajući da su svjedoci u predmetu protiv više optuženih iz Službe za zapošljavanje USK, uključujući i njenog direktora.

- Optuženi je 6. marta 2023. godine, obavljajući dužnost direktora Službe za zapošljavanje USK, ovlašten da odlučuje o prestanku rada, raspoređivanju i odgovornosti radnika, te pravima i obavezama radnika iz radnih odnosa, svjestan da iskorištava svoja službena ovlaštenja suprotno interesima službe, te da na taj način teže povrijeđuje prava zaposlenika N.S. i N.I., što je i htio, a pri tom znajući da su isti svjedoci Tužilaštva Unsko-sanskog kantona u predmetu koji se vodi protiv više optuženih zaposlenika Službe, uključujući i direktora, suprotno Zakonu o radu Federacije BiH te suprotno članu 30. JU Službe za zapošljavanje, donio Odluku o otkazu ugovora o radu sa ponudom zaključenja novog ugovora za oštećenu N.S. kojom ju je premjestio na poziciju Stručnog saradnika za pravne, kadrovske i opće poslove, a N.I. na poziciju Stručnog saradnika za materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih lica, odnosno na niža radna mjesta, a kao razlog naveo promjenu u organizaciji službe i neispunjavanje zadataka oštećenih, a prethodno nije proveo postupak za donošenje takvih odluka i na taj način teže povrijedio prava oštećenih - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Istaknuto je da je Sulić potom za zaposlenika inicijala N. I. donio nezakonito rješenje o otkazu. 

- Istog dana kao direktor Službe za zapošljavanje USK-a donio je Odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje odgovornosti zaposlenika zbog više uzastopnih teških povreda radnih obaveza od strane oštećenog N.I., a nakon dostavljenog Izvještaja Komisije da je oštećeni počinio povrede dužnosti suprotno članu 97. i 100. Zakona o radu Federacije BiH, te članu 89. Pravilnika o radu Službe za zapošljavanje USK-a donio nezakonito Rješenje o otkazu ugovora o radu. 

Dakle, kao službena osoba iskoristio svoja službena ovlaštenja i pričinio materijalnu štetu oštećenim N.S. i N.I. čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.