open-navfaktor-logo
search
Afera "Diploma"
Potvrđena optužnica za nezakonito izdavanje 58 diploma u Sanskom Mostu
Potvrđena je optužnica protiv Šemsudina Habibovića, Maide Habibović, Neire Šabić i pravnog lica PU Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most za organizirani kriminal.
17.01.2024. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i saučesnika zbog lažne diplome novinarke "Žurnala"

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću potvrđene su sve tačke  optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a kojom optužnicom je osumnjičenima stavljena na teret osnovana sumnja da su počinili krivična djela.

Šemsudin Habibović osumnjičen je za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave i produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranja novca;

Maida Cepić-Habibović tereti se za organizirani kriminal, krivotvorenje službene isprave i produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja;

Neira Šabić za krivično djelo organizirani kriminal, krivotvorenje službene isprave i produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja;

Pravno lice PU Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most optuženo je za krivotvorenje službene isprave, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Optuženima se stavlja na teret da su od 05.05.2015.godine pa do sredine 2019. godine u Sanskom Mostu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi  organizirali grupu i rukovodili grupom za organizirani kriminal, tako što je Maida Cepić- Habibović sebe i Šemsudina Habibovića ovlastila kao prokuriste bez ograničenja da zastupaju školu, a koji su bili i de facto donosioci odluka koje se odnose na poslovanje škole, dok je Šemsudin Habibović i kao voditelj škole preduzimao radnje u vezi sa donošenjem, izdavanjem i ovjerom akata škole.

Optuženi su bili svjesni da organizuju grupu kako bi stvorili uslove za nezakonito izdavanje 58 diploma polaznicima škole "Multilingua" za zanimanja zidara, zavarivača, kuhara, električara, medicinske sestre-tehničara i drugih, a kojoj grupi je kao član pristupila Neira Hodžić, koju je Maida-Cepić Habibović prethodno navedenom odlukom o osnivanju ovlastila da obavlja poslove odgovornog lica- direktora škole.

Ona je bila svjesna i znala da djeluje kao član grupe za organizirani kriminal radi vršenja krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca koristeći svoja službena ovlaštenja, te kršeći zakonske i podzakonske propise, u postupku podnošenja zahtjeva za dobijanje dozvola za izvođenje nastave od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

Dostavili su sa neistinitim sadržajem u vezi ispunjavanja uslova u pogledu nastavnog osoblja, sačinjavali i izdavali diplome polaznicima škole "Multilingua" iako za pojedine nastavne programe škola nije nikako imala potrebna odobrenja nadležnog Ministarstva.

Optuženi nisu zaključivali ugovore o obrazovanju sa svim polaznicima, dok novac od školarina za izdane diplome nisu uplaćivali na račun škole, nego su novac zadržali za sebe.

Optuženima se stavlja na teret da su  sačinjavali i izdavali diplome polaznicima koji nisu ispunili potrebe uslove u pogledu pohađanja teorijske i praktične nastave, upisivali i izdavali diplome polaznicima prije dobijanja odobrenja od nadležnog Ministarstva za izvođenje nastave, a koja su odobrenja tek naknadno pribavljena, te nevršenjem dužnosti i propuštanjem nadzora nad zakonitošću rada škol, nisu u matične knjige unosili bitne podatke o polaznicima koje su bili dužni unositi.

Optuženi su zajedno počinili krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja službenih isprava, a protivpravno stečenom imovinskom koristi optuženi Šemsudin Habibović finansirao izgradnju poslovno-stambenog objekta u Sanskom Mostu i time počinio i krivično djelo pranje novca, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva USK Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.