open-navfaktor-logo
search
Bolivija
Predsjednik Evo Morales podnio ostavku
Na upit, hoće li se kandidirati na novim izborima, Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji", dodajući da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat
10.11.2019. u 22:33
get url
text

Evo Morales, predsjednik Bolivije, najavio je kako će podnijeti ostavku nakon što je to od njega zatražio Vrhovni komandant oružanih snaga kako bi se osigurala stabilnost u zemlji.

- Nakon unutrašnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije - rekao je Williams Kaliman, komandant oružanih snaga.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je posmatrala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju".

Na upit, hoće li se kandidirati na novim izborima, Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji", dodajući da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat.

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra.

Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je proteste diljem zemlje.

Vođa protesta Luis Fernando Camacho, koji je postao simbolom opozicije, rekao je da je revizijom izbornih rezultata, koje je proveo OAS, jasno otkrivena izborna prevara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.