open-navfaktor-logo
search
Izgubili podizvođače
Predsjednik NO EPBiH Izet Žigić o Bloku 7 u Tuzli: Nismo za izmjene ugovora sa Kinezima
Nadzorni odbor i Uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) smatraju da treba raskinuti ugovor za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, ukoliko kineski partneri ne mogu osigurati evropske podizvođače radova za ključne dijelove elektrane, saznaje Faktor.
16.07.2021. u 08:05
get url
text
Izet Žigić, predsjednik NO Elektroprivrede BiH
Izet Žigić, predsjednik NO Elektroprivrede BiH

Informaciju o tome EPBiH, krajem maja, uputila je Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a potom ju je Vlada FBiH prihvatila na sjednici održanoj 1. jula i proslijedila Parlamentu FBiH, na kojem je konačna odluka.

Ugovor za gradnju Bloka 7 potpisan je 27. augusta 2014. godine s kineskim Konzorcijem CGGC-GEDI, a u njemu je definirano da će kompanija ALSTOM, kao pravni sljednik američkog General Electric (GE) u Evropi, u svojstvu podizvođača isporučiti ključne dijelove za Blok 7, a to su kotao, turbina i generator.

Međutim, General Electric se povlači iz posla i kineski izvođači radova ostaju bez ključnih dijelova za elektranu, pa 29. januara upućuju dopis Elektroprivredi BiH u kojem nude kineske podizvođače, saznaje Faktor.

VEZANI TEKST - "Misterija" Bloka 7 vrijednog 1,5 milijardi KM: EPBiH završila pripremne radove, Kinezi traže izmjene ugovora

- Mi smatramo da treba realizirati osnovni ugovor u cijelosti, odnosno onako kako je potpisan, a to znači s evropskim podizvođačima za koje su Parlament i Vlada FBiH, Uprava i Nadzorni odbor Elektroprivrede dali saglasnost. Dakle, ne stojimo iza bilo kakvih izmjena - kaže za Faktor predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Ovaj stav Uprave i Nadzornog odbora nije iznenađujući, jer u osnovnom ugovoru s kineskim izvođačima radova stoji da kooperanti budu evropski izvođači radova jer njih u radu obavezuju evropski standardi.

S obzirom na to da se radi o projektu od interesa za FBiH, bilo kakve krucijalne promjene EPC Ugovora koji je potpisan s kineskim izvođačima radova moraju odobriti izvršna i zakonodavna vlast, odnosno Vlada i Parlament.

To znači da ukoliko Parlament i Vlada FBiH odluče da ne raskinu ugovor, cijeli proces odlučivanja morat će se vratiti na početak, s tim da će se ponovno odlučivati o novom ugovoru, što je malo vjerovatno.

Opcija ulaska u posao s kineskim podizvođačima, kako saznajemo, praktično ne postoji jer kada znamo da se radi o projektu teškom 1,5 milijardi KM, teško je vjerovati da će neko prihvatiti da evropske standarde zamijeni kineskom izvedbom po licenci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.