open-navfaktor-logo
search
Ekonomska kriza
Predsjednik Šri Lanke pobjegao vojnim avionom na Maldive dok bjesne protesti
Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa pobjegao je iz zemlje vojnim avionom, usred masovnih protesta zbog ekonomske krize.
13.07.2022. u 10:12
get url
text
Gotabaya Rajapaksa
Gotabaya Rajapaksa

Zračne snage zemlje potvrdile su da je 73-godišnjak odletio na Maldive sa suprugom i dvojicom sigurnosnih službenika. Stigli su u glavni grad, Male, oko 3 sata po lokalnom vremenu, saznaje BBC Sinhala.

Odlazak Rajapakse okončava porodičnu dinastiju koja je decenijama vladala Šri Lankom.

Predsjednik se skrivao nakon što je masa upala u njegovu rezidenciju u subotu, a obećao je da će podnijeti ostavku u srijedu, 13. jula.

Izvor je za BBC rekao da Rajapaksa neće ostati na Maldivima i da namjerava otputovati u treću zemlju.

Njegov brat, bivši ministar finansija Basil Rajapaksa, također je napustio Šri Lanku i navodno je krenuo u SAD.

Istovremeno, hiljade građana je izašlo na ulice glavnog grada Kolomba. Neki demonstranti su bili bijesni zbog odlaska Rajapakse, videći nedostatak odgovornosti.

- Ne sviđa nam se. Želimo da ga zadržimo. Želimo svoj novac nazad! I želimo da sve Rajapakse stavimo u otvoreni zatvor gdje mogu da rade na farmi - rekao je demonstrant GP Nimal.

S druge strane 23-godišnja studentica Reshani Samarakoon rekla je za BBC da je egzil bivšeg predsjednika pružio nadu "da u budućnosti možemo postati razvijena zemlja, ekonomski i socijalno".

Šrilančani krive administraciju predsjednika Rajapakse za njihovu najgoru ekonomsku krizu u posljednjih nekoliko decenija. Mjesecima se bore sa svakodnevnim nestancima struje i nestašicom osnovnih sredstava poput goriva, hrane i lijekova.

Vjeruje se da je lider, koji uživa imunitet od krivičnog gonjenja dok je predsjednik, želio pobjeći u inostranstvo prije nego što se povuče kako bi izbjegao mogućnost hapšenja od strane nove administracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.