open-navfaktor-logo
search
Koprodukcija
Premijera 7. jula: Nakon tri mjeseca pauze u SARTR-u nastavljene probe na predstavi "Nije to"
Nakon tri mjeseca pauze, sinoć- 17. juna, u Sarajevskom ratnom teatru, nastavljene su probe na predstavi "Nije to to" Studija Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.
18.06.2020. u 15:02
get url
text

Ova predstava po prvi put u koprodukciji povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.
Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava "Galeb", u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

Premijera predstave planirana je za 7. juli.

U predstavi igraju: Selma Alispahić – BiH, Maja Salkić – BiH, Emina Muftić – BiH, Amila Terzimehić – BiH, Jelena Laban- Crna Gora, Karmen Bardak - Crna Gora, Maja Ranđić – Srbija, Dunja Stojanović – Srbija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.