open-navfaktor-logo
search
Podrška Palestini
Protesti u Tirani, Atini i Varšavi: Zaustavite ratne zločine u Gazi, okončajte izraelsku okupaciju
Hiljade demonstranata okupilo se danas u Tirani, Atini i Varšavi u znak podrške Palestini, na kojem su okupljeni osudili napade Izraela na Gazu i pozvali na prekid vatre.
05.11.2023. u 17:10
get url
text

Skup pod motom "Stop genocidu u Gazi" organizovan je na centralnom Trgu Skenderbeg u Tirani, Albanija, na poziv aktivista i pojedinih organizacija civilnog društva, a prisustvovao mu je veliki broj građana.

Prisutni su na skupu mahali palestinskim, albanskim i turskim zastavama, te držali transparente na kojima je pisalo "Zaustavite bombardovanje u Gazi", "Zaustavite ratne zločine Izraela u Gazi", "Slobodna Palestina, okončajte izraelsku okupaciju", "Zaustavite opsadu Gaze", "Stop antisemitizmu-Stop islamofobiji" i "Stop ubijanju djece".

Na ovom skupu je upućen poziv na "zaustavljanje rata, zaustavljanje masakra, genocida i etničkog čišćenja nad palestinskim narodom u Gazi".

Na Sintagma trgu u centru grčke prijestolnice održan je koncert podrške Palestini i palestinskom narodu, a okupljeni su potom marširali i održani protestni skup ispred zgrade izraelske ambasade u Grčkoj.

{$galerijaFotografija}

"Sloboda Palestini", sloga je koji su uzvikivali okupljeni.

Okupljeni na skupu su također poručili da grčke vlasti ne pružaju dovoljno podrške Palestini.

Eleni Toli, koja je prisustvovala skupu, rekla je za Anadoliju da je tu da bi poslala poruku podrške Palestincima.

- Ovdje smo da podržimo prava Palestine i pravo njenog naroda da uspostave vlastitu državu i žive u miru i da protesujemo protiv izraelske politike koja ubija nevinu djecu i žene - rekla je Toli.

Demonstranti različitog porijekla i kultura okupili su se danas i u centru Varšave uprkos kišnom vremenu, kako bi izrazili podršku Palestini.

Podigli su glas protiv nasilja nad palestinskim narodom i pozvali na brzo rješavanje krize.

Okupljeni su nosili transparente poput "Slobodna Palestina", "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" i "Zaustavite genocid u Gazi".

Skup podrške palestinskom narodu održan je u subotu navečer i u poljskom gradu Krakovu.

AA-20231105-32677178-32677174-U_TIRANI_PONOVO_ODRZAN_SKUP_PODRSKE_PALESTINI_POLICIJA_SPRIJECILA_MARSIRANJE_DEMONSTRANATA.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.