open-navfaktor-logo
search
Humanitarna katastrofa
Prva grupa sinoć stigla na prijelaz Rafah: Ranjenu djecu iz Gaze UAE obećali liječiti u svojim bolnicama
Prva grupa djece, koja će se liječiti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, stigla je na prijelaz Rafah u petak uvečer palestinskim ambulantnim vozilima.
18.11.2023. u 08:09
get url
text

Glavni tajnik egipatskog Crvenog polumjeseca na sjevernom Sinaju, Raed Abdel-Naser, rekao je jučer da su bolesna djeca na putu za aerodrom El Arish sa kojeg će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate.

Prema direktivi predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda, 1.000 bolesne djece iz Gaze liječit će se u bolnicama u toj zemlji.

Djevojčica koja je izgubila ruku u izraelskom zračnom napadu i druga, pogođena šrapnelom u trbuh, među prvom su djecom koja su avionom prebačena na liječenje, piše The National News.

Ograničena količina goriva isporučena je putem UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), prenosi Reuters citirajući saopćenja operatora Paltel i Jawwal.

I prije početka rata 7. oktobra najveći dio pojasa Gaze uveliko je ovisio o gorivu za pogon generatora, no zadnjih dana nestašice su dramatične.

Izraelska "ratna vlada odobrila je jednoglasno preporuku vojske i Shin Beta (izraelska obavještajna služba) zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da se odobri ulazak dva kamiona goriva na dan za potrebe UN-a, objavili su u petak izraelski dužnosnici.

U petak navečer vlasti zadužene za terminal Rafah, jedini granični prijelaz koji to palestinsko područje povezuje s Egiptom, objavile su da je 17.000 litara gorivo ušlo u Gazu za pogon generatora telekomunikacijskog operatora Paltel.

U četvrtak je Paltel objavio "prekid svih telekomunikacijskih usluga" zbog nestašice goriva. UN i humanitarne nevladine organizacije ponavljaju da su izgubile svaki kontakt sa svojim ekipama u Gazi.

UNRWA navodi da treba oko 160.000 litara goriva na dan kako bi provodila osnove humanitarne operacije.

Zbog nestašica prekinut je rad tvornice za desalinizaciju vode, 60 crpilišta i dvije glavne stanice za pročišćavanje vode, a prijeti opasnost od izbijanja epidemija u gusto naseljenom području sa 2,4 miliona ljudi, od kojih su polovina djeca, a dvije trećine su trenutno raseljene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.