open-navfaktor-logo
search
Svečana atmosfera
Prvi iftar u Pakistanu: Brojni vjernici u dvorištima džamija
Muslimani u Pakistanu nakon dana provedenog u postu dočekali su prvi iftar u ovom mjesecu ramazan.
23.03.2023. u 18:28
get url
text
Pakistan
Pakistan

Mnogi vjernici su se iftarili u svojim domovima, dok su neki iftar dočekali organizovano u parkovima i dvorištima džamija.

Kao i ranije širom Pakistana i ove godine je nastavljena tradicija postavljanja iftarskih stolova pored puteva i trgova za ljude u potrebi.

Zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupio je mjesec ramazan, dok je prvi dan posta danas. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.