open-navfaktor-logo
search
Dočekao ga šeik
Putin doputovao u Emirate: Avion ruskog predsjednika pratila četiri borbena aviona
Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu u Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati, kako bi razgovarao sa kolegom, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, dok je Dubai domaćin klimatskog samita Ujedinjenih naroda COP28.
06.12.2023. u 14:46
get url
text

Putina je na aerodromu dočekao šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan, ministar vanjskih poslova UAE-a.

Avion ruskog predsjednika pratila su četiri borbena aviona Su-35 opremljena projektilima tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate.

Prema snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, ratni avioni su pratili predsjednički avion modela IL-96 u kojem se nalazio Putin. Ruski ratni avioni nastavili su da prate Putinovo putovanje sve dok nije sletio u Abu Dhabi.

Iz Ministarstva je navedeno da je Su-35S, opremljen standardnim avijacijskim naoružanjem različitih klasa, pružao zračnu podršku predsjedničkom avionu tokom međunarodnog leta.

- Predsjednik Putin će sutra boraviti u radnoj posjeti u UAE-u i Saudijskoj Arabiji - rekao je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u Moskvi. Rekao je da će posjete biti održane istog dana.

Peskov je rekao da će pitanja vezana za tržište nafte, kao i bilateralna i međunarodna pitanja, biti na dnevnom redu Putinove posjete regionu.

Prema njegovim riječima, u Saudijskoj Arabiji i UAE-u razgovarat će se i o pitanjima na bilateralnom i međunarodnom planu, ukazujući razmjenu mišljenja i o palestinsko-izraelskom sukobu.

Putinova posjeta je njegova prva posjeta ovim zemljama i regiji Zaljeva u više od četiri godine.

Peskov je također najavio da će iranski predsjednik Ebrahim Raisi u četvrtak doputovati u Moskvu u službenu posjetu radi razgovora s Putinom.​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.