open-navfaktor-logo
search
Svjetske berze
Rastu cijene: Tona aluminijuma tri hiljade dolara
Cijene aluminija u ponedjeljak su dosegnule 3.000 dolara po toni prvi put od 2008. godine, poduprte strahom od nedovoljnog snabdijevanja iz najvećeg proizvođača Kine, dodatna nervoza izaziva politički haos u Gvineji, značajno dobavljaču boksita.
14.09.2021. u 12:41
get url
text

Referentni ugovor na Londonskoj berzi metala (LME) poskupio je za 0,7 posto, na 2.943,50 dolara po toni, nakon što mu je  cijena dostigla 3.000 dolara. Cijene laganog metala koji se koristi u industriji ambalaže i građevinarstvu ove su godine skočile za 50 posto, a samo u posljednje tri sedmice čak 15 posto.

Faktori koji podstiču skok cijene aluminijuma uključuju smanjenje kineske proizvodnje, brzi rast cijene glinice od koje se dobiva aluminij, smanjenje zalihe na berzami i snažnu potražnju, rekao je Gianclaudio Torlizzi iz konsultantske firme T-Commodity.

Strah od poremećaja u snabdijevanju pojačao je i vojni udar u Gvineji, u kojoj Kina nabavlja najveći dio boksita, navodi se u bilješcima analitičara ANZ-a.

- Svi ti problemi vjerojatno će kratkoročno podržavati cijene aluminija - dodali su, predviđajući globalni manjak aluminija od 750 hiljada tona u ovoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.