open-navfaktor-logo
search
"To je zastrašujuće"
Reis Fejzić: Prijedlog da ulica u Beranama nosi naziv po zločincu Mladiću jasan je signal gdje se Crna Gora trenutno nalazi
Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat-ef. Fejzić u svoje i u ime zajednice koju predstavlja osudio je odluku da se jednoj ulici u Beranama, Crna Gora, dodijeli ime osuđenog ratnog zločinca.
06.02.2021. u 09:30
get url
text

Jučer je objavljeno da je Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića - bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Reis Fejzić napominje da su "i ranije veličani ratni zločinci od pojedinaca, ali smo došli u situaciju da to čini jedan zvanični organ općine, komisija koju je skupštinska većina birala."

- Sada imamo odluku tog zvaničnog organa, komisije koja je izašla sa stavom da jedna od ulica Berana nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Lično nisam vjerovao da se to može desiti, a evo desilo se. Ovo nam daje neke signale gdje se mi trenutno, kao Crna Gora, nalazimo - ističe Fejzić.

Dodao je da prati pokretanje inicijativa u Bosni i Hercegovini kojima se nastoji spriječiti veličanje ratnih zločinaca, samim tim i ratnih zločina, podsjećajući na skidanje ploče sa nazivom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama.

- Sada se ovom atmosferom vraćamo u devedesete godine, što je veoma zabrinjavajuće, iako je Crna Gora članica NATO-a i važi za vrlo ozbiljnu državu u pravcu evropskih integracija. U tome, po mnogima, prednjači na Zapadnom Balkanu - kaže reis Fejzić.

Reis Islamske zajednice Crne Gore za Preporod.info izrazio je nadu da se "ova zastrašujuća inicijativa, kao niti slične, neće realizovati", dodavši kako je ohrabrujuća izjava predsjednika Opštine Berane (Dragoslav Šćekić) koji je rekao da vjerovatno neće potpisati takvu odluku.

Konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju u Crnoj Gori donosi nadležno ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.