open-navfaktor-logo
search
Prodaja dionica
RS prodaje Hidroelektrane na Trebišnjici, za kupovinu dionica navodno zainteresirana Srbija
Dokapitalizacija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), koja se planira prodajom dionica na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama, Srbija je zainteresirana za kupovinu dionica čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), piše Capital.ba.
11.01.2022. u 20:42
get url
text
Hidroelektrane na Trebišnjici
Hidroelektrane na Trebišnjici

Ovaj portal objavio je da HET planira da se dokapitalizuje emisijom dionica u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti dioničarskog kapitala društva.

Finansijski i stručnjaci za tržište kapitala slažu se da ova prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

VEZANI TEKST - Hoće li izgradnja HE Dabar na Trebišnjici ugroziti Neretvu i njene pritoke, zašto RS odbija saradnju sa FBiH

- Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više dionica nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine RS-a. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto dionica, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju dionica - tvrde stručnjaci za tržište kapitala za Capital.

Dodaju da se, osim toga, do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze, a sada se to ne traži i bilo koji poreski dužnik može da kupi dionice.

- Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem - kategorični su stručnjaci.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definirano ko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 odsto kapitala HET-a.

- Onaj koji stekne taj dio dionica mora po zakonu da uđe u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 miliona eura akcije i steknu kontrolu nad preduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare neko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket dionica u HET-u - navode sagovornici Capital-a.

Osim Odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

Kada je ranije pominjano pitanje privatizacije Elektroprivrede RS, predstavnici vlasti bili su kategorični da se to neće desiti i da nije u planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.