open-navfaktor-logo
search
U sjeni agresije na Ukrajinu
Rusi slave Dan pobjede: Svijet iščekuje Putinov govor, Sotona će "prošetati" Crvenim trgom
Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježit u 10.30 sati (po našem vremenu) govorom na Crvenom trgu u Moskvi Dan pobjede kojeg Rusija tradicionalno slavi 9. maja. Time će se obilježiti velika ruska pobjeda nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.
09.05.2022. u 08:03
get url
text

Pripremili su Rusi tim povodom, piše italijanski Corriere, razne atrakcije koje će obilježiti svečanost. Tvrde kako će Crvenim trgom "prošetati" nuklearne bojne glave od kojih je jedna Sotona 2 čija razorna moć je u stanju uništiti državu veličine Francuske.

Uz to, nebom je planiran let ratnih aviona u formaciji slova Z, simbola ruske vojske.

Dan ranije, rakete su blagoslovili đakoni Pravoslavne crkve. Prvi puta paradu su posjetili 2008., a tri godine kasnije, Rusija je napala Gruziju. Rusi su njihovo prisustvo trajno uvrstili 2013. godine, a godinu kasnije Rusi su napali Donbas i Krim. Već samo njihovo prisustvo, signalizira upozorenje Zapadu, pišu Italijani.

Najviše se ipak čeka govor Vladimira Putina. Do sada Dan pobjede nikada nije imao ovakav odjek u svijetu, a analitičari vjeruju kako današnji dan predstavlja rizik i novu priliku Putinu za govor o "specijalnoj" vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ruska parada, osim u Moksvi, organizirat će se u 28 drugih gradova, a jedan od njih je i grad Krim. Vojne probe odradili su u subotu, sve je spremno za veliki dan ruske pobjede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.