open-navfaktor-logo
search
Dramatična upozorenja
Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo šta rade
Ruska vojska priprema se za dugotrajni sukob s državama članicama NATO-a u području Baltičkog mora, dok istovremeno Kremlj širi svoje vojne snage prema zapadu, tvrde litvanske špijunske agencije.
08.03.2024. u 18:04
get url
text

Vojska predsjednika Vladimira Putina sve više koristi zračne, pomorske i nuklearne potencijale prema Baltiku, navodi se u zajedničkom izvještaju vojnih i obavještajnih krugova Litve. Razlog za njihovu zabrinutost je veliko prestrojavanje ruskih oružanih snaga u zapadnim regijama, navodi se u izvještaju.

Međutim, procjenjuju da će Rusiji za izgradnju potrebne vojne infrastrukture, kao i obuku vojnika te opremanje naoružanjem trebati najmanje nekoliko godina.

- Rusija nadoknađuje svoje gubitke u Ukrajini i priprema se za dugotrajni sukob sa Zapadom - stoji u izvještaju litavske obavještajne službe, prenosi Bloomberg.

U nedavnom izvještaju estonska obavještajna služba predviđa da će Rusiji zbog rata u Ukrajini trebati tri do pet godina da obnovi svoj vojni stroj i da dođe na nivo na kojem može predstavljati direktnu prijetnju NATO-u.

U izvještaju litvanskih obavještajnih službi također se navodi da je i Bjelorusija postigla napredak u jačanju nuklearnih sposobnosti nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti nestrateško nuklearno naoružanje u toj savezničkoj zemlji.

Od tada je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sistemima.

Bjelorusija za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja ima jurišne avione Su-25 blizu granice s Litvom te mobilne raketne sisteme Iskander-M u centralnoj Bjelorusiji.

- Rusija sve više pribjegava ucjenama i prijetnjama kako bi prisilila Zapad da smanji svoju podršku Ukrajini - stoji u izvještaju.

Obavještajne agencije i u Rusiji i u Bjelorusiji sve su agresivnije u pronalaženju vojnih regruta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.