open-navfaktor-logo
search
Slutski i Davankov
Ruska izborna komisija registrovala dvojicu Putinovih protukandidata na predsjedničkim izborima
Ruska nacionalna izborna komisija u petak je registrovala prva dva kandidata koji će se natjecati s predsjednikom Vladimirom Putinom na martovskim izborima na kojima je Putinova pobjeda sasvim sigurna.
05.01.2024. u 15:07
get url
text

Komisija je odobrila stavljanje Leonida Slutskog iz nacionalističke Liberalno-demokratske partije, i Vladislava Davankova iz Nove narodne partije na glasački listić za izbore od 15. do 17. marta.

Ni jedan ni drugi ne predstavljaju značajan izazov za Putina, koji dominira ruskom politikom otkako je postao predsjednik 2000. Stranke oba kandidata u velikoj mjeri podržavaju zastupnike koje preferiraa Putinova stranka Jedinstvena Rusija.

Slutski, kao čelnik parlamentarnog odbora za vanjske poslove Donjeg doma, istaknuti je pobornik vanjske politike Kremlja koja je sve više suprotstavljena Zapadu. Na posljednjim predsjedničkim izborima 2018. godine, kandidat te stranke osvojio je manje od šest posto glasova.

Davankov je potpredsjednik Donjeg doma parlamenta, Dume. Njegova stranka osnovana je 2020. godine i ima 15 mjesta u Dumi od 450 članova.

Komunistička partija je predložila Nikolaja Haritonova za svog kandidata, ali ga izborna komisija nije zvanično registrovala. Haritonov je bio kandidat stranke 2004. godine, osvojivši drugo mjesto iza Putina.

Ruskoj političarki koji poziva na mir u Ukrajini odbijena je kandidatura prošlog mjeseca za predsjedničke izbore.

Izborna komisija odbila je da prihvati prvobitnu nominaciju Jekaterine Duncove od strane grupe pristalica, navodeći greške u dokumentaciji, uključujući pravopisne. Vrhovni sud tada je odbio žalbu Duncove na odluku komisije.

Putin se kandiduje kao nezavisni kandidat, a njegov predizborni štab, skupa s ograncima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i političke koalicije pod nazivom Narodni front, prikupio je potpise u prilog njegovoj kandidaturi.

Prema ruskom zakonu, nezavisne kandidate mora predložiti najmanje 500 pristalica, a također moraju prikupiti najmanje 300.000 potpisa iz 40 ili više regija, prenosi AP.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.