open-navfaktor-logo
search
New York
SAD i više od 30 zemalja osudili užasnu represiju Kine protiv Ujgura muslimana
Potez je uslijedio tokom događaja na marginama godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
25.09.2019. u 18:23
get url
text

Sjedinjene Američke Države i više od 30 zemalja osudili su ono što oni nazivaju "užasnom kampanjom represije" koju Kina čini protiv ujgurske muslimanske manjine u zapadnoj regiji Xinjianga.

Potez je uslijedio tokom događaja na marginama godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koju je Kina osudila u utorak, javio je ABC.

Zamjenik državnog sekretara John Sullivan rekao je da UN i njegove države članice imaju "jedinstvenu odgovornost dići glas kada žrtve, jedna za drugom, iznose strahote državne represije."

Sullivan je rekao da su države članice zadužene da osiguraju da svjetsko tijelo može pažljivo nadgledati kršenja ljudskih prava u Kini i dodao da mora tražiti "neposredan, nesmetan i nenadzoran" pristup Xinjiangu za visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Kazao je da su događaj zajednički sponzorisali Kanada, Njemačka, Holandija i Velika Britanija, a pridružilo im se više od 30 država članica UN-a, predstavnika Evropske unije i više od 20 nevladinih organizacija, kao i žrtava Ujgura.

- Pozivamo druge da se pridruže međunarodnim naporima da momentalno zahtjevamo okončanje kineske užasne kampanje represije - rekao je Sullivan.

Šefica UN-ovog Ureda za ljudska prava Michelle Bachelet više puta je poticala Kinu da dozvoli tijelu pristup istrazi izvještaja o nestancima i proizvoljnim pritvorima, posebno muslimana u Xinjiangu.

Upitan o naporima SAD-a u Generalnoj skupštini, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je novinarima u Pekingu da bi se Washington trebao "prestati miješati u tuđe unutrašnje poslove u ime ljudskih prava."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.