open-navfaktor-logo
search
Podrška Albaniji
SAD nametnuo sankcije Iranu zbog cyber napada
Sjedinjene Države nametnule su u petak sankcije iranskom ministarstvu obavještajnih poslova i njegovu ministru, optužujući ih da su povezani s cyber napadom na Albaniju u julu i da sudjeluju u drugim cyber aktivnostima protiv Sjedinjenih Država i njegovih saveznika.
10.09.2022. u 11:01
get url
text

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Albanija u srijedu prekinula diplomatske odnose s Iranom zbog incidenta, naredivši iranskim diplomatima i osoblju ambasada da odu u roku od 24 sata.

Ministarstvo financija SAD-a navodi u saopćenju da iransko ministarstvo obavještajnih poslova upravlja s nekoliko mreža aktera cyber prijetnji, uključujući one koji su uključeni u cyber špijunažu i ucjenjivačke hakerske napade kao podršku iranskoj vladi.

- Nećemo tolerisati sve agresivnije iranske cyber aktivnosti - rekao je u saopćenju zamjenik tajnika ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson.

Iran je zanemario "norme odgovornog mirnodopskog državnog ponašanja u cyber prostoru", dodao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi.

Iran je odbacio sankcije kao neučinkovite i politički motivirane.

- Kao i prijašnje nezakonite sankcije SAD-a protiv ministarstva obavještajnih poslova, ova nova mjera nikada neće moći stvoriti ni najmanju smetnju u odlučnosti iranskih narodnih sigurnosnih službi u ovoj ponosnoj instituciji - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

- Objava potpore SAD-a lažnim optužbama albanske vlade protiv Irana… jasno pokazuje da je američka vlada osmislila ovaj scenarij protiv Irana - prenijeli su iranski državni mediji Kananijeve riječi.

Microsoft, čiji je istraživački tim za cyber sigurnost pomogao istražiti incident, rekao je u objavi na blogu u četvrtak da je iranska cyber operacija uključivala kombinaciju tehnika digitalne špijunaže, zlonamjernog softvera za brisanje podataka i online informacijskih operacija. Čini se da je cilj hakera, prema istraživačima, bio osramotiti dužnosnike albanske vlade. Napadi u julu privremeno su poremetili vladine internetske stranice i druge javne usluge.

Analitičari kažu da je cilj operacije bio kazniti Albaniju za podršku iranskoj disidentskoj skupini koja se nalazi u zemlji, poznatoj kao Mudžahedin-e Kalk. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.