open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Sedam i po godina za pokušaj ubistva u brčanskom naselju Prutače
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34) optuženog da je prije dvije godine godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A.
01.06.2023. u 11:30
get url
text

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta Husejnović je za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina zatvora.

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine, oko 3 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta "Omer prom", iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga ubije.

Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u stomak nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar, navodi se u optužnici.

Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistva u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje.

- Po održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.  

Za pokušaj ubistva optuženom je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će se uništiti u skladu s presudom - saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

Jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.