open-navfaktor-logo
search
Nesreća
Šef Generalštaba odbrambenih snaga Indije među 13 poginulih u padu helikoptera
Načelnik Generalštaba odbrambenih snaga Indije Bipin Rawat i još najmanje 12 osoba je poginulo, a jedna osoba je teško povrijeđena u helikopterskoj nesreći koja se danas dogodila u pokrajini Tamil Naduu na jugu zemlje.
08.12.2021. u 19:36
get url
text

Rawat je danas putovao na koledž odbrambenih snaga u Wellingtonu u Tamil Naduu kako bi se obratio profesorima i studentima, a helikopter kojim je letio se srušio u blizini Coonoora u Tamil Naduu. Indijske zračne snage saopćile su da je u helikopteru bilo ukupno 14 ljudi, uključujući Rawata i njegovu suprugu.

Najmanje 13 osoba je poginulo, uključujući Rawata i njegovu suprugu, a viši časnik zračnih snaga teško je povrijeđen i u vojnoj bolnici u Wellingtonu.

- S dubokim žaljenjem saopćavamo da su general Bipin Rawat, gospođa Madhulika Rawat i još 11 osoba poginuli u nesreći - navodi se u saopćenju.

Pokrenuta je istraga za utvrđivanje uzroka nesreće.

Premijer Indije Narendra Modi rekao je da je general Rawat bio izvanredan vojnik i da je kao prvi načelnik štaba odbrane zemlje radio na različitim aspektima koji se odnose na jačanje oružanih snaga.

- Pravi patriot, značajno je pridonio modernizaciji naših oružanih snaga i sigurnosnog aparata. Njegovi uvidi i perspektive o strateškim pitanjima bili su izuzetni. Njegova me smrt duboko rastužila - napisao je Modi na Twitteru.

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh rekao je da je Rawatova prerana smrt nenadoknadiv gubitak za indijske oružane snage i zemlju uopće.

- General Rawat je služio zemlji s iznimnom hrabrošću i marljivošću. Kao prvi načelnik stožera obrane pripremao je planove za ujedinjenje naših ružanih snaga - napisao je Singh na Twitteru.

Indijski predsjednik Ram Nath Kovind rekao je da je nacija izgubila jednog od svojih najhrabrijih sinova.

- Njegove četiri decenije nesebičnog služenja domovini obilježili su iznimna galantnost i herojstvo. Moja sućut njegovoj porodici - rekao je Kovind.

Rawat je 2019. godine imenovan prvim načelnikom Generalštaba odbrane Indije, položaj uspostavljen za koordinaciju između tri oružane formacije zemlje - vojske, mornarice i zrakoplovstva.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.