open-navfaktor-logo
search
Pušteni iz bolnice
Sin Ajše i Fadila Memišević za Faktor: Babo samo plače, teško mu je, napad je probudio traume iz prošlosti
Ajša i Fadil Memišević, dvoje povratnika u višegradsko selo Omeragići, a koji su brutalno napadnuti - maltretirani, pretučeni i opljačkani - prve noći ramazana, prekjučer su iz sarajevskog Kliničkog centra pušteni na kućno liječenje.
01.04.2023. u 11:57
get url
text

Memiševići se trenutno nalaze u Sarajevu, kod sina Hasiba, gdje se polako oporavljaju od svega što su preživjeli.

U razgovoru za Faktor Hasib kaže da je Ajša, iako je prilikom napada preživjela teže povrede, u nešto boljem stanju od Fadila, kojem je sve ovo jako teško palo, više psihički nego fizički.

"Najvažnije je da su živi"

- Babo je jako loše. Jedva se kreće, ne može ni do wc-a sam. Majka je prošla teže što se tiče fizičkih povreda, imala je izljev sukrvice u mozak, ali se oporavlja, komunikativnija je dosta, što je najvažnije van životne je opasnosti. Babo je pretrpio jak udarac u vilicu, žali se da ga boli glava, vrat. Teško priča, teško komunicira, plače, teško mu je...najteže mu je, kaže:"Sine ja gledam kad je tuče, a ne mogu da joj pomognem", baš mu je teško... Majka i ja smo kroz ovo već prošli s njim još kad je puno mlađi bio, prije 30 godina i jače, i sad ga je to sve vratilo... - priča nam Hasib.

VEZANI TEKST - Prvu noć ramazana: Kod Višegrada teško pretučeni i opljačkani povratnici Fadil i Ajša Memišević

O težini traume koju su preživjeli svjedoči i to da Fadil, kako nam je prenio njegov sin, često ponavlja da bi volio da nije živ i da je tražio od ljekara "da mu daju injekciju da ne preživi".

- Mi ga tješimo da će biti sve dobro i bodrimo ga... trajat će to, ali vjerujem u Allaha dragog da će biti dobro. Najvažnije je da je on ostao živ. To su stvari o kojima on ne želi ni da misli, čim pomisli odmah plače, toliko ga je to skrahiralo, ta nemoć da ne može da pomogne, a ne može da gleda šta im rade - kaže Hasib.

Što se tiče istrage koja se provodi o ovom slučaju, Hasib kaže da ne bi previše u to zalazio. Kaže nam da je prije par dana dolazila policijska ekipa koja je od njegovih roditelja uzela uzorke za DNK analizu.

- Bili su, završili su to i otišli, pa vidjećemo to, oni nešto rade, nekako mi to sve djeluje kilavo, ali možda to i treba tako, ne znam. Ja želim da se nađe počinilac i volio bih da se nađe, ali isto tako ne bih volio ni da nađu pogrešnog čovjeka, da nekome to natrpaju i spengaju, nije to u interesu nikome. Onda bi se ostavio prostor da drugi mogu djelovati, isto tako bolesnici, a ima bolesnika raznih vrsta. Iskreno bih volio da nađu pravog i da ga adekvatno kazne kako zaslužuje - kaže Hasib.

O motivu napada, koji je policija zvanično kvalifikovala kao razbojništvo, Hasib kaže da je od početka pokušavao "izokola" razgovarati s roditeljima o tome, te da oni nikad nisu spomenuli ni novac niti bilo šta, što mu je, kako kaže, zaprepašćujuće.

- Oni samo spominju da im je govorio: "Došao sam da vas pobijem, majku vam balijsku". I to im je rekao u nekoliko navrata, nekoliko puta, čak i na kraju kad je našao novac. On je to vjerovatno usputno, kad je sve prevrnuo, našao novac. I kad je krenuo rekao im je: "Crknite, balije, ja odoh sad i tu sam", u smislu vratit će se, blizu je... e na šta to navodi, ja ne znam - kaže Hasib za Faktor.

Kaže i da bi njegovi roditelji da im je tražen novac, odmah dali jer, kako dodaje, ništa nije vrijedno zdravlja i života.

- Ne znam. Koliko ja znam, ako lopov dođe da uzme pare, on zaprijeti, ošamari, prinese pištolj, pa i ispuca metak da se vidi da je ozbiljno, uzme ono po šta je došao i ode, ali ovdje bojim se da su druge poruke ostavljene - smatra Memišević.

O povratku će sami odlučiti

Kaže nam kako njegovi roditelji zasad ostaju kod njega, a o tome da li će se ponovo vratiti u rodno selo, sami će odlučiti kad se oporave.

- Moj babo je po prirodi takva osoba da se ne može s njim upravljati i nikad se nije ni moglo s njim upravljati. On donosi odluke i ovaj će put tako biti, a svaku ću njegovu odluku ispoštovati, ali mu treba vremena da dođe sebi i da bude psihički stabilan za takvu odluku - dodaje Memišević.

VEZANI TEKST - Hoće li se i horor koji su preživjeli Memiševići naći na dugom spisku neriješenih napada na povratnike u RS?

Kaže da ni njemu samom nije jednostavno, ako bi odlučili da ponovo idu na selo.

- I ja sam tu svaki vikend, svaki drugi, nekad godišnji čitav, ljudi idu na more, hodaju, a ja sa suprugom i djecom po tri hefte kupim sijeno, vozim đubre, okopavam šljive...Volim selo, volim svoju rodnu grudu, nisam nikad vjerovao da će doći do ovoga, ali eto. Najvažnije je da su oni ostali živi, da se oporave, da budu komunikativni i da mogu samostalno donositi odluke, da budu psihički nezavisni. Da Bogdo nije došlo do ovoga, ali eto, tako nam je kako nam je, valja deverati - kaže Hasib.

Na kraju razgovora podvlači kako ovo nije napad samo na Ajšu i Fadila, već na svakog povratnika i na svakog insana.

- Pogotovo na nas Bošnjake koji volimo svoju grudu i koji hoćemo da idemo. Ne mogu se ja zbog nekakve budale odreći svoje pradjedovine - zaključuje Hasib.

Istragu napada na Memiševiće vodi Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, zajedno sa Policijskom upravom Foča.

Policija je nakon napada bila uhapsila Bojana Prodana iz Višegrada, kojeg dovode u vezu sa ovim napadom, ali ga je postupajući tužilac pustio na slobodu, jer kako su rekli iz Tužilaštva, "do tog momenta nije bilo dovoljno dokaza koji ga povezuju sa krivičnim djelom". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.