open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Sindikat: Troškovi u rudnicima za svaku proizvedenu tonu uglja veći su za 30 KM od cijene koju plaća EPBiH
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija kazao je nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem da novi tekst kolektivnog ugovora uvažava ključne zahtjeve rudara u vezi povećanja satnice i toplog obroka. 
23.11.2022. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Andelija: Bez vrednovanja učinka u rudnicima, struja će biti skuplja 40 posto

Međutim, kako je Andelija istakao, sindikati odbijaju uvođenje vrednovanja radnog učinka što može dovesti do variranja u visini plaće od minus 30 posto do plus 15 posto, u zavisnosti od ispunjenja plana.

Dodao je da vrednovanje učinka štiti interese svih građana FBiH, koji će, ako ne bude usvojeno, cijenu električne energije plaćati 40 posto skuplje od trenutne. Podvukao je kako su se sindikati obavezali uvesti vrednovanje radnog učinka još 2021. godine, ali to nisu ispunili. 

U Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH imaju svoju stranu priče.

VEZANI TEKST - Povećanja plaće i toplog obroka minimum ispod kojeg rudari neće ići

- Rudnici i rudari su ulagali ne samo rad, već gubili i živote. Čuli smo od predstavnika EPBiH da za osiguranje električne energije privredi i građanima mora imati povoljnu cijenu uglja. I tu dolazimo do paradoksa. Troškovi u rudnicima za svaku proizvedenu tonu veći su za 30 KM od cijene koju plaća EPBiH - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Objašnjava u čemu je problem s vrednovanjem radnog učinka.

- Nedavno smo upitali izvršnog direktora EPBiH Senada Sarajlića sjeća li se vremena, tamo devedesetih godina prošlog vijeka, kada su rudari imali ravnopravan odnos s EPBiH. Odgovor je bio potvrdan. Nemamo protiv vrednovanja učinka, ali kreiranjem nerealnih godišnjih planova rudari ih neće moći ispuniti i prema projekciji EPBiH, vlasnika rudnika, uslijedit će smanjivanje plaća i do 20 posto. Sindikat ne može uvjetovati godišnje planove, koji su ovom slučaju nerealni.

Predložili smo da vrednovanje učinka bude stimulirajuće, kroz visinu satnice, koje mogu varirati, pa i biti niže, ali uz uvjet da svaki zaposleni u rudnicima ima zagarantovanu osnovnu plaću. Ali, EPBiH nam želi to uskratiti - ističe Husić.

VEZANI TEKST - Naredne sedmice počinju pregovori: Šta traže rudari u svom novom kolektivnom ugovoru?

Dodao je kako rudnici i i EPBiH, ustvari, rade isti posao.

- Mi i radnici u elektroprivredama radimo isti posao, proizvodimo električnu energiju. Rudnici funkcionišu kao zavisna društva EPBiH, pa kad radimo isti posao, kako naš kolektivni ugovor može biti različit kolektivnom ugovoru u elektroprivrednoj djelatnosti.

Sada smo u situaciji da satnica umjesto 3,10 KM bude 2,17 KM, to je stav EPBiH. Više od 90 posto proizvodnje u rudnicima Koncerna ide za potrebe EPBiH, kako ćemo u toj situaciji imati pozitivna poslovanja - pita se Husić.

Naša sagovrnik ističe još jednu predloženu novinu, koja je prema mišljenju rudara negativna.

- Nikada niko u historiji nije uslovljao naknadu za dan rudara u visini od 30 posto od prosječne plaće. Sada EPBiH traži da to bude samo za one rudnike koji ispunjavaju plan, a postavljaju nerealne godišnje planove i znaju da se to ne može ispuniti - podvlači on.

VEZANI TEKST - Naredne sedmice počinju pregovori: Šta traže rudari u svom novom kolektivnom ugovoru?

Osvrnuo se i na izjave ministra Džindića.

- Džindić je kazao kako je plan da se u narednih pet godina pređe s uglja na obnovljive izvore energije. Pa, nemojte nam nuditi ovakve brutalne uvjete u posljednjim godinama postojanja, nećemo dozvoliti da nas devastiraju kao ljude.

Zato, nisam optimista kada je u pitanju eventualni sporazum o novom kolektivnom ugovoru. Imamo plan ako se postigne dogovor, ali se mora znati da smo bili uvijek jedan od korektnih dijelova društva. Nadam da nas neće prisliti da do kraja godine krenemo u generalni štrajk - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.