open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Siniša Šakić sa osmijehom dočekao presudu: Oslobođen optužbe za brutalno ubistvo Slaviše Ćuluma kod Banje Luke
Vijeće Okružnog suda Banja Luka oslobodilo je Sinišu Šakića zvanog Kinez optužbe da je ubio Slavišu Ćuluma u maju 2020. godine u Dragočaju kod Banje Luke.
20.09.2023. u 14:28
get url
text

Presuda je prvostepena i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu RS-a. Suđenje Šakiću trajalo je skoro dvije i po godine.

On je sa osmijehom dočekao oslobađajuću presudu koja mu je danas izrečena u Okružnom sudu Banja Luka. 

Bio je optužen za teško ubistvo Slaviše Ćuluma 15. maja 2020. godine u Dragočaju kod Banje Luke, koji je izrešetan dok se nalazio u svom vozilu. U njegovom pravcu ispaljena su 22 hica.

- Nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje je bio optužen. Nakon izricanja prvostepene presude, ukida mu se pritvor i ima se odmah pustiti na slobodu - rekao je predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić. 

Šakićev advokat ispred Suda (FOTO: Faktor)

Šakićev advokat Nebojša Pantić kazao je da je oslobađajuća presuda očekivana, a da je sve dugo trajalo.

- Uložili smo ogroman napor da dokažemo da tužilaštvo nema dokaze. Uspjeli smo. Prvo poluvrijeme smo dobili - kazao je branilac Pantić. 

Tužiteljica Snježana Petković je najavila žalbu Vrhovnom sudu RS-a.

- Iznenađena sam ovakvom presudom - kratko je poručila Petković. 

Ćulum je ubijen 15. maja 2020. godine na lokalnom putu nedaleko od porodične kuće u mjestu Dragočaj kod Banje Luke, nedugo nakon što je izašao iz zatvora u Foči gdje je izdržavao 13-godišnju kaznu zbog pokušaja ubistva. Dok se nalazio u svom autu, u njegovom pravcu iz automatske puške ispaljena su 22 hica.

MUP RS-a je 28. jula iste godine uhapsio Šakića, a iz policije su ubrzo naveli da su mu "razbili lažni alibi da je u vrijeme ubistva bio u Hrvatskoj". U martu 2021. godine Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Šakića.

Teretio se da je u dogovoru sa nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za "izviđanje" terena gde su planirali i počinili ubistvo Ćuluma, koji je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu zločina.

Obojica su godinama bili poznati istražnim organima. Radilo se o "zakletim neprijateljima", koji su nekada bili u vrlo bliskim odnosima.

Zajedno su hapšeni 2009. godine zbog pokušaja pljačke benzinske pumpe, a po izlasku iz zatvora dolazi do sukoba između dotadašnjih prijatelja, koji je vremenom eskalirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.