open-navfaktor-logo
search
Napetosti na Pacifiku
Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke projektile, Japan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti
Sjeverna Koreja ponovo je jutros u more uz obalu Japana ispalila balističke projektile, zaoštrivši napetosti na Pacifiku, potaknute naizmjeničnim sjeverokorejskim testiranjem oružja i vojnim vježbama Južne Koreje i njenih saveznika.
20.02.2023. u 09:08
get url
text

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je kako je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog sjevernokorejskog lansiranja balističkih projektila.

Pjongjang učestalo testira oružje, posebno interkontinentalne balističke projektile, unatoč sankcijama međunarodne zajednice, a nova vlada u Seulu odgovara intenzivnijim zajedničkim vojnim vježbama s glavnim saveznikom SAD-om.

Nakon najave novih vježbi Sjeverna Koreja ispalila je u petak u more uz zapadnu obalu Japana interkontinentalni balistički projektil. Južna Koreja i SAD odgovorili su u nedjelju zajedničkom vježbom vojne avijacije, a SAD je zajedničke vojne vježbe organizirao i s Japanom.

Poslije nedjeljnih vojnih vježbi utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una Kim Yo Jong upozorila je da se prisutnost američkih strateških vojnih kapaciteta na Korejskom poluotoku ne bi trebala pojačavati.

- Pažljivo proučavamo utjecaj (tih kapaciteta) na sigurnost naše države. Koliko ćemo često koristiti Pacifik kao poligon za vježbu ovisit će o karakteru poteza američkih snaga - rekla je Kim Yo Jong.

Sjevernokorejski mediji potvrdili su da su iz višecjevnih raketnih bacača ispaljena dva projektila na ciljeve udaljene 395 odnosno 337 kilometara.

Japansko ministarstvo odbrane objavilo je da su projektili pali u more izvan japanske isključive ekonomske zone, piše CNN.

- Niz poteza Sjeverne Koreje, uključujući opetovano lansiranje balističkih projektila, ugrožava mir i sigurnost Japana, regije i međunarodne zajednice – poručili su iz japanskog ministarstva.

Dvije zemlje tehnički su još u ratu, od 50-ih godina prošlog stoljeća, budući da Korejski rat nije završio mirovnim sporazumom već primirjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.