open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Slučaj Dragičević: Šest godina nakon ubistva zatražen pritvor za optuženog da ne bi "uništio dokaze"
Suđenje kriminalističkim tehničarima PU Banja Luka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, danas je po treći put ispočetka održano u Osnovnom sudu Banja Luka.
04.03.2024. u 14:49
get url
text

Sudi im se za djelo počinjeno prije šest godina, a tužilac Dalibor Vrećo je danas zatražio da se Marijancu odredi pritvor kako ne bi uništio ili sakrio dokaze važne za krivični postupak. Sud je ovaj zahtjev odbio.

Optužnicom se Marijancu i Bošnjaku na teret stavlja da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banja Luka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

Osnovni sud Banja Luka je ranije u dva navrata oslobađao ovaj dvojac spomenutih optužbi, ali je Okružni sud Banja Luka oba puta ukinuo oslobađajuće presude i predmet vraćao na novi postupak.

Na prethodnom ročištu odbrana je zatražila izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće, ali je na današnjem nastavku suđenja saopćeno da je zahtjev odbijen.

Suđenje će biti nastavljeno sljedeće sedmice ponovnim isptivanjem svjedoka, policijskih inspektora koji su radili na ovom predmetu.

David Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave "Kastel" u Banjoj Luci.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, a predmet je preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.