open-navfaktor-logo
search
Nerealna očekivanja
Smailbegović: Džabe kandidatski status, niko neće ulagati u BiH ako mu trebaju mjeseci da otvori firmu
Dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za ulazak u Evropsku uniju onaj euforični dio javnosti doživio je kao ogroman uspjeh koji će se materijalizovati uz donacije iz Brisela vrijedne stotina miliona eura i pozitivnog zaokreta kada je u pitanju priliv stranih investicija.
21.12.2022. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Rekordan broj stranih radnika u Hrvatskoj, najviše iz BiH

No da to baš i nije tako najavio je prije nekoliko dana šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler poručivši kako "kandidatski status ne donosi neke posebne fondove". Da ne treba imati prevelika očekivanja smatra i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH. 

- Tačno je da BiH svojim geografskim položajem i radnom kulturom stanovništva može biti mamac za strane investicije, prije svega za naše tradicionalno najveće ekonomske partnere, Nijemce, Austrijance, Italijane...

Tome u prilog ide i činjenica da su se u EU tokom pandemije koronavirusa uvjerili koliko je upitan lanac snabdijevanja iz Azije, pa se na Zapadu sve više okreću bližem okruženju. Nažalost, tu je kraj pozitivnim karakteristikama kada je u pitanju privlačenje stranih investitora. Naš postojeći poslovni ambijent tjera investitore, niko pametan neće doći ovdje - kaže Smailbegović za Faktor.

VEZANI TEKST - Rat u Ukrajini otvara nam tržište od 100 miliona ljudi: Da li je irsko ekonomsko čudo moguće u BiH?

Objašnjava zašto je skeptičan kada su u pitanju (ne)realne najave da će doći do značajnog povećanja stranih investicija.

- U pravilu za otvaranje kompanije treba nekoliko mjeseci, za izgradnju poslovnog objekta, proizvodnog pogona ili fabrike godinu ili dvije. Istina, postoji određen broj lokalnih zajednica koji su te procedure drastično ubrzali i pojednostavili, ali tih primjera je neznatno.

Istovremeno, troškovi rada su nam visoki. Naši ekonomisti kažu kako nema zemlje u kojoj radnik kući nosi manje novca od plaće jer su doprinosi ogromni - ističe Smailbegović.

Naglašava kako ozbiljni, veliki strani investitori ne bi u BiH donijeli samo novac, kapital, tržište..., već i tehnološki napredak.

VEZANI TEKST - Usporavanje inflacije do 2024. godine: Građane u BiH očekuje značajno smanjenje lične potrošnje

- Naša privreda je na niskom tehnološkom nivou, nižem nego prije rata. Evo jednog od brojnih primjera. Do 1992. godine u Hrasnici su se proizvodili motori za Mercedes, a danas na istoj lokaciji imamo tvornicu namještaja, starački dom... Oni dobro rade, sve je to uredu, ali nazadujemo kada je u pitanju tehnološki razvoj - govori on.

I tu nije kraj problemima.

- To što nam radnici odlaze više nije vijest. Nažalost, BiH napuštaju i poslodavci koji svoje biznise izmještaju u susjednje zemlje, Hrvatsku, Srbiju..., gdje je povoljniji poslovni ambijent. I kako onda privući stranca kada domaći kapital odlazi iz BiH - pita se naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.