open-navfaktor-logo
search
NSRS
Smajić: Nadam se da poslodavci više neće otpuštati trudnice
Tokom današnje rasprave u entitetskom parlamentu istakla je da je cilj ovog zakona da zaštiti najbolji interes svakog djeteta
04.12.2019. u 12:42
get url
text

Pravo na novčanu naknadu u RS-u od naredne godine imat će roditelji-njegovatelji ili njegovatelji koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju 24 sata dnevno - predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti. Riječ je o pravu koje se odnosi na oko 1.000 porodica, koje imaju teško oboljelu djecu.

Zastupnica zastupničke grupe “Zajedno za BiH” Begija Smajić kazala je da će to utjecati na socijalni položaj tih roditelja, koji nisu u mogućnosti da budu u radnom odnosu, imajući u vidu brigu koju imaju o svom djetetu. 

-Nadam se da će odredba ovog zakona, koja se odnosi na rasterećenje poslodavaca po pitanju refundacije 100 posto bruto plaće radnica za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, doprinijeti da poslodavci ne otpuštaju trudnice s posla – ukazala je ona.

Pozdravila je činjenicu da je ovim zakonom brisana diskiminatorska odredba po pitanju ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u RS-u najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak, pojasnili su u Ministarstvu.

Tokom današnje rasprave u entitetskom parlamentu istakla je da je cilj ovog zakona da zaštiti najbolji interes svakog djeteta.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine su i nacrti zakona o poreskom postupku, visokom obrazovanju i o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju, kao i ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i o sportu.

Zastupnici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, koji su predložili narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović. Tim zakonskim rješenjem traži se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome, tj. podaci iz uvjerenja o diplomiranju.

Entitetski parlament bi trebalo da se izjasni i o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, nakon neuspjelih opoziva načenika tih lokalnih zajednica. Između ostalog, bit će riječi i o prijedlogu odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.