open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Smanjena kazna za ubistvo Banjalučanina: Daliboru Čamberu 25 godina i tri mjeseca zatvora
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Dalibora Čambera (49) na jedinstvena kaznu od 25 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Banjalučanina Duška Savanovića (24) u novogodišnjoj noći u naselju Trn kod Laktaša.
11.12.2023. u 09:36
get url
text

Vijeće Okružnog suda Banja Luka ga je u prvostepenom postupku u decembru 2021. godine osudilo na jedinstvenu kaznu od 30 godina za teško ubistvo i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja.

Vrhovni sud RS djelimično je uvažio žalbu odbrane Čambera u pravnoj ocjeni krivičnog djela i odluci o visini kazne.

U optužnici se navodilo da je 31. decembra 2020. godine oko 22.30 časova Čamber došao zajedno sa kolegom Milanom Đurđevićem na parking pumpe u Trnu, autom "mercedes" kojim je upravljao Đurđević.

Zatim su izašli iz vozila, te došli u verbalni, a potom i u fizički sukob sa Savanovićem i njegovim prijateljem Aleksom Babićem (22), koji su na parking pumpe došli svojim vozilom.

Čamber je tokom fizičkog obračuna izvadio pištolj marke "Crvena Zastava" kalibra 9 mm, za koji ne posjeduje oružni list i dozvolu za nošenje, pa ispalio jedan hitac u pravcu "suparničkog vozila" koji je pogodio zadnji lijevi točak.

Potom ispaljuje još jedan hitac iz pištolja prema Babiću, pogodivši ga u lijevo stopalo.

Babić je zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu strijelne rane stopala sa prelomom kosti pete.

Zatim Savanović udara Čambera, usljed čega on pada na leđa u blizini aparata za točenje goriva, te iz ležećeg položaja ispaljuje i treći hitac u njega.

Savanović je prevezen vozilom Službe hitne pomoći Laktaši na reanimaciju u Urgentni centar UKC RS-a. Od posljedica ranjavanja i usljed masivnog iskrvarenja, preminuo je istog dana oko 23.50 sati.

Ubijeni Savanović

U optužnici se navodilo i da je Đurđević odvezao Čambera sa mjesta kritičnog događaja i tako mu pomogao u krivičnom djelu.

On je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom. Osuđen je na godinu zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.