open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Šta je sa izradom minimalne i prosječne potrošačke korpe Federalnog zavoda za statistiku?
U toku je imenovanje radne grupe za izradu metodologije za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe u FBiH, potvrdili su nam u Federalnim zavodu za statistiku.
26.03.2022. u 20:05
get url
text

Radnu grupu će sačinjavati predstavnici iz ureda vlade FBiH, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog zavoda za statistiku.

Ne žele komentirati potrošačku korpu SSSBiH 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u februaru prihvatila informaciju Zavoda za statistiku FBiH o potrebi izrade potrošačke korpe.

- S obzirom na to da je izračun potrošačke korpe kompleksna aktivnost koja iziskuje duži vremenski period, vrijeme kada će biti objavljivana prva potrošačka korpa bit će poznato nakon formiranja radne grupe i izrade metodologije za izračun potrošačke korpe - rečeno nam je u Zavodu.

Upitali smo koliko je relevanta potrošačka korpa koju objavljuje svaki mjesec Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

- Nismo u mogućnosti odgovoriti na to pitanje s obzirom na to da Zavod nije upoznat sa metodologijom koju u svom radu koristi Savez prilikom izračunavanja potrošačke korpe.

Osvrnuvši će na pitanje koliko su hrana i ostali proizvodi poskupjeli u posljednjih godinu dana u Zavodu su nam kazali da su cijene hrane i bezalkoholnog pića u FBiH u 2021. porasle za 10,1 posto.

Teleće meso poskupjelo 14,3 posto 

- Najviši rast je imalo jestivo ulje 42,5 posto, krompir 41,4 posto, šećer 26,5 posto, pileće meso 18,7, povrće u prosjeku 17 posto, juneće i teleće meso 14,3 posto, pšenično brašno 13,7 posto, hljeb 10,7 posto, maslac 10,7 i jaja 4,8 posto... Cijene stanovanja, vode, struje, plina..., porasle u prosjeku 6,9 posto, stanarine 8,7, komunalne usluge 11,5 posto.

Najveći rast cijena imali su proizvodi u odjeljku prijevoz u prosjeku 13,6 posto, a u okviru tog odjeljka cijene pogonskih goriva i maziva su imale rast 23,4 posto - kazali su nam u Federalnom zavodu za statistiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.