open-navfaktor-logo
search
Analiza CNN-a
Šta se događa s ruskim predsjednikom: Putin radi iste greške koje su presudile Hitleru
Ruski predsjednik Vladimir Putin često uspoređuje pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom kako bi opravdao invaziju svoje zemlje na Ukrajinu.
02.04.2022. u 20:02
get url
text

Ipak, Putin čini neke od istih grešaka koje su osudile njemačku invaziju na propast, pritom koristeći taktike nalik Hitlerovima kako bi opravdao svoju brutalnost. 

- Pokušavam razumjeti ovo već mjesec dana, jer koliko god Putin bio strašan, nikad se ne bi moglo reći da je bio nelogičan. Sve je ovo nelogično, a to je ono što je strašno. Ovo nije normalno za ono što je učinio u prošlosti. To je nešto što nema smisla na mnogim nivoima - rekao je Peter T. DeSimone, vanredni profesor ruske i istočnoevropske historije na Sveučilištu Utica u New Yorku. 

VEZANI TEKST - Analiza New York Timesa: Zašto ginu ruski generali i koja je Putinova strateška greška u Ukrajini?

Postoje, jasno, značajne razlike između trenutnog rata u Ukrajini i sukoba između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza. 

Nacistička ratna mašina bila je strašna, okretna i dobro uvježbana. Wehrmacht je ubio i ranio 150 hiljada vojnika Crvene armije u prvoj sedmici njihove invazije u junu 1941. Zauzeli su goleme dijelove teritorije, a u jednoj akciji zarobili su četiri sovjetske grupe vojnika, odnosno 700 hiljada ratnih zarobljenika.

Također, ne postoji moralna sličnost između Staljina i Zelenskog. Staljin je bio sociopat (jednom je posegnuo u kavez i ubio papigu, inače kućnog ljubimca, jer ga je živciralo njeno cvrkutanje) koji je izgladnjivao milione Ukrajinaca i rutinski ubijao političke suparnike. Zelenski je, s druge strane, demokratski izabran vođa Ukrajine koji je okupio građane i nadahnuo svijet svojim vodstvom. 

Međutim, kad se pobliže analizira Putinov napad na Ukrajinu, jasne su neke paralele. Vojni historičari kažu da Putin slijedi Hitlerovu nesretnu praksu u brojnim područjima.

Putin je zaboravio osnovno pravilo ratovanja

Tenk je dugo izazivao strah u neprijateljskim trupama. Kad su Britanci tokom Prvog svjetskog rata predstavili prve tenkove, vojnici su pobjegli od terora. Ukrajina je, međutim, postala, prema jednom nedavnom naslovu, "groblje ruskih tenkova". Ukrajinski vojnici koriste sve kako bi uništili tenkovske konvoje. 

No ruski tenkovi su u zastoju zbog još jednog iznenađujućeg razloga - nedostatka goriva. Nedostatak goriva dio je većeg problema. Nekada hvaljena ruska vojska zaglavila je u Ukrajini ne samo zbog žestokog otpora, već zbog logistike. 

Putin se trudio nahraniti, obiezbijediti gorivom i opremiti svoju vojsku. Bilo je izvještaja o ruskim vojnicima koji su pljačkali banke i supermarkete, rezervoarima bez goriva i vojnicima koji su koristili nestandardne oblike vojne komunikacije, npr. mobitele. 

- Dokazi upućuju na to da je Putin mislio da bi mogao postići brzu pobjedu raspoređivanjem specijalnih snaga i zračnih jedinica. Dakle, kada su bili prisiljeni ići u mnogo tradicionalniji rat koji je u suštini uključivao većinu ruske vojske duž ukrajinske granice, nisu bili spremni za dio logistike - rekao je Ian Ona Johnson, profesor vojne historije na Sveučilištu Notre Dame. 

Katastrofalna logistika

Loše logističko planiranje također je odigralo ključnu ulogu u porazu nacističke Njemačke na istočnom frontu, gdje je Hitler očekivao brzu pobjedu. Njemačka vojska nije uspjela uspostaviti dovoljne linije obezbjeđivanja za goleme udaljenosti i surove terene Sovjetskog Saveza. Njemački tenkovi ostali su bez goriva. Posljedice ovog lošeg logističkog planiranja pokazale su se kobnim kada je nastupila zima.

Hitler mnoge svoje vojnike nije opremio zimskom odjećom jer je mislio da je sovjetska vojska inferiorna. Njemački vojnici bili su prisiljeni boriti se na niskim temperaturama dok su još uvijek bili obučeni u svoje ljetne uniforme, a neki su koristili novine i slamu kako bi se zaštitili od hladnoće.

- Ovo se pokazalo razornim kada je nastupila posebno brutalna ruska zima. Oko 250 hiljada njemačkih vojnika na kraju je zadobilo povrede od ozeblina ili je umrlo od hladnoće te zime zbog logističkih problema - rekao je Johnson. 

Njemačka vojska dosegla je najnižu tačku u bitci kod Staljingrada, koja se smatra prekretnicom Drugog svjetskog rata. Tamo su loše opremljeni njemački vojnici bili prisiljeni jesti konje, pse i štakore kako bi preživjeli zimu.

Razmjeri borbi u Ukrajini ipak nisu ni blizu onima u Drugom svjetskom ratu, ali lekcija iz oba rata može se sažeti u vojnu maksimu koja se pripisuje Omaru Bradleyu, američkom generalu tokom Drugog svjetskog rata.

- Amateri pričaju o strategiji. Profesionalci govore o logistici - rekao je Bradley. 

Napustili su ga saveznici 

Putinove snage ubijaju civile kako bi slomili ukrajinski narod. Ruska vojska optužena je za bombardiranje bolnica, trgovačkih centara, stambenih zgrada i pozorišta s natpisom "djeca" na ruskom na vanjskom dijelu zgrade. Rusija je također optužena za pokušaj izgladnjivanja ukrajinskog grada blokiranjem humanitarne pomoći.

Brutalnost ruske vojske, međutim, ima suprotan učinak, napisala je Maria Varenikova iz Lavova u Ukrajini u nedavnom članku za New York Times.

- Ako postoji neka glavna emocija koja trenutno obuzima Ukrajinu, to je mržnja. To je duboka, uzavrela gorčina prema predsjedniku Vladimiru Putinu, njegovoj vojsci i njegovoj vladi - napisala je Varenikova. 

VEZANI TEKST - Ljudi nasumično telefonom zovu građane Rusije da im kažu istinu o ratu u Ukrajini

Putin ima potencijalne saveznike u Ukrajini. Rusija i Ukrajina dvije su slavenske nacije koje dijele vjerske i kulturne veze. Mnogi Ukrajinci imaju rođake u Rusiji i govore taj jezik. I historijski je bilo više odanosti Rusiji u istočnom dijelu zemlje.

Ali Putinova neselektivna brutalnost prema civilima ujedinjuje Ukrajince kao nikada dosad. Jedan komentator nazvao je mržnju "skrivenim blagom" u ratu jer može izdržati otpor generacijama. Hitlerova neselektivna brutalnost prema sovjetskim civilima također je igrala ključni faktor u njegovom porazu.

Hitler je imao mnogo potencijalnih saveznika u Sovjetskom Savezu. Mnogi su Sovjeti prezirali i bojali se Staljina, koji je ubijao političke protivnike, pogubio vojskovođe i progonio sovjetske građane. Zato su neki Sovjeti isprva dočekali Hitlera kao oslobodioca, a nekim njemačkim trupama dali božićne darove.

Ali Hitlerovo brutalno postupanje prema civilima brzo je učvrstilo sovjetski otpor. Njemačke trupe su opljačkale i izgladnjele ruske gradove kako bi ih pokorili. Hapsili su sovjetske Jevrejei druge manjine, strijeljajući ih ili gušeći u pokretnim plinskim komorama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.