open-navfaktor-logo
search
Tenzije
State Department obavijestio porodice američkih službenika da napuste Bjelorusiju
Sjedinjene Države obavijestile su porodice američkih vladinih službenika u Bjelorusiji da napuste zemlju, saopćio je u ponedjeljak State Department, budući da raste strah od ruske invazije na susjednu Ukrajinu.
01.02.2022. u 08:17
get url
text

Naredba je uslijedila nekoliko sati nakon što su se Washington i Moskva sukobili oko Ukrajine u Vijeću sigurnosti UN-a i nakon što je Washington zaprijetio da će uvesti sankcije bogatim ruskim oligarsima ako bivša sovjetska država bude napadnuta.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak također optužile Rusiju da planira povećati broj vojnika u  Bjelorusiji na 30.000 u roku od nekoliko sedmica.

State Department je "naredio odlazak članova porodica službenika američke vlade" iz Bjelorusije, navodi se u obavijesti objavljenoj u ponedjeljak.

Također je upozorio Amerikance da ne putuju u Bjelorusiju "zbog povećanja neobičnih i zabrinjavajućih ruskih vojnih aktivnosti u blizini granice s Ukrajinom".

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika na svojim granicama s Ukrajinom, što je dovelo do porasta napetosti uz intenzivne napore NATO saveznika da odvrate invaziju.

Moskva je također već smjestila oko 5.000 vojnika u Bjelorusiju, prema navodima SAD-a.

- Vidjeli smo dokaze da Rusija namjerava proširiti tu prisutnost na više od 30.000 vojnika u blizini bjeloruske granice" s Ukrajinom do početka februara - rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak, ističući da će snage biti stacionirane na udaljenosti manjoj od dva sata vožnje sjeverno od Kijeva, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.