open-navfaktor-logo
search
Potpuni misterij
Strava u Kaliforniji: Pogledajte kako se luksuzna imanja ruše u provaliju, nestaje cijelo naselje
Video koji su snimili vatrogasci pokazuje silnu štetu koja je nastala u naselju u kojem živi oko 8.000 ljudi.
12.07.2023. u 14:02
get url
text

Uzrok klizišta koji je uništio desetke kuća u Kaliforniji i dalje nije poznat, a mnoge kuće i dalje klize u provaliju i ništa se ne može napraviti da ih se zaustavi, piše Guardian.

Tri dana nakon što je klizište uništilo desetke kuća u južnoj Kaliforniji, uzrok nesreće i dalje nije jasan, dok brojne kuće i dalje nastavljaju kliziti prema kanjonu. Otkako se preko vikenda tlo između kuća počelo premještati i kliziti, 16 je ljudi moralo biti evakuirano.

Video koji su snimili vatrogasci iz Los Angelesa i objavili na Twitteru, pokazuje silnu štetu koja je nastala u naselju Rolling Hills Estate, 30 km južno od Los Angelesa, u kojem živi oko 8.000 ljudi. Prilazi pogođenim kućama u potpunosti su odvojeni od ceste, a urušili su se i brojni krovovi i garaža.

Nadzornica Janice Hahn koja vodi brigu i o spomenutom naselju, opisala je štetu kao ‘nevjerojatnu‘.

-Koliko su mi rekli, ne može se napraviti ništa kako bi se ovo zaustavilo.Sada možemo samo čekati i gledati kako se kuće ruše- kazala je Hahn za LA Times.

Lokalni procjenitelj obećao je da će ponovno određivati vrijednost uništenih nekretnina kako bi vlasnicima, eventualno, bio smanjen porez.

Gradsko vijeće Rolling Hillsa, gdje se klizanje tla događa, planira proglasiti vanredno stanje. Naselje Rolling Hills osnovano je 1957. sa željom da se u tom brdovitom okolišu zadrži ‘ruralna atmosfera‘, stoji na službenoj web stranici tog gradića. 

Neki dužnosnici spekuliraju da su obilne kiše, koje su pogodile to područje Kalifornije prošle i početkom ove godine, možda pokrenule klizište. No, tačan razlog neće biti poznat sve dok geolozi ne ispitaju tlo koje se odronilo.

Naselje Rolling Hills nalazi se na poluotoku Palos Verdes u Tihom oceanu i poznato je po svojim luksuznim imanjima i vinarijama. Ovo je područje također poznato i po svojoj ranjivosti na klizišta i mekanom sedimentu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.