open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Suđenje za ubistvo policajaca: Ko je Romale Roksi sa Skya i od koga je svjedok pokušavao vratiti ukradeni "seat"
U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću za teško ubistvo pripadnika sarajevske policija Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 
17.07.2023. u 12:42
get url
text

Na klupi za svjedoke jutros se pojavio Miro Mrković iz Istočne Ilidže, muškarac koji je prije likvidacije policajaca trebao od automafije vratiti vlasniku automobil "seat" korišten prilikom ubistva, a nakon što je auto ukradeno u ulici Semira Frašte u Sarajevu. 

Pojašnjavajući na pitanja tužiteljice otkud on u priči sa "vraćanjem" vozila, svjedok je kazao da su njegova supruga Aleksandra i Dunja Olovčić, supruga vlasnika vozila Armina Olovčića, drugarice te da ga je Aleksandra zamolila da se "raspita da se vrati to vozilo". 

On je, kako je danas naveo, "rekao da se može raspitati", ali da "bukvalno nije ništa uradio po tom pitanju", te da je namjeravao da se raspita kod Trifkovića ili Danila Cicovića. 

Na pitanje zašto se sastajao sa Olovčićem, kazao je da je s njim pričao o eventualnoj isplati, odnosno da ako bi nešto uspio saznati i ako bi ko tražio novac da vrati auto, koliko je spreman platiti.

Kasnije mu je, kako je kazao, Aleksandra rekla da se "ne petlja s tim kriminalcima" i dalje nije ništa poduzimao. 

Svjedok je negirao da je koristio Sky aplikaciju pod nadimkom Romale ili Roxi i da je putem te aplikacije spominjao osobu pod nadimkom Libertas (nadimak koji je, prema Tužilaštvu, koristio optuženi Aleksandar Macan). 

Rekao je i da optužene Marinkovića i Macana poznaje iz viđenja, iz kluba u kojem je radio kao DJ, te da "zna sve te momke, ali se nije s njima družio".

Negirao je da je prelazio granicu s Marinkovićem.

Odgovarajući na Marinkovićevo pitanje da li je za njega čuo ili znao da se bavi krađom automobila, svjedok je kazao da nije. 

Za Marka Trifkovića Žižana je rekao da ga nikad lično nije ni vidio niti upoznao, da je čuo za njega, kako je kazao, uglavnom pozitivne stvari.

Također, za suprugu Aleksandra Macana je rekao da je "nikad u životu nije vidio".

Upitan da li je sa Božovićem pričao o ubistvu policajaca, svjedok je kazao da "ne zna s kim je šta pričao". 

Na sljedećem ročištu, zbog nemogućnosti da pristupe suđenju, bit će pročitani iskazi dvije svjedokinje, te će biti saslušan svjedok Danijel Džafić. 

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Aleksandra Macana, protivio se čitanju iskaza svjedokinje Anđe Klačar, koja je, kako je naveo, već nekoliko godina senilna jer ima više od 90 godina. 

- I tada je bila stara, nema pojma šta je potpisala - kazao je Tomić.

Također je Sudu ukazao da je ona jedini svjedok koji je dobio nalog za privođenje, iako se radi o nepokretnoj osobi.

Sudija Igor Todorović je donio odluku da njen iskaz ipak bude pročitan.

Suđenje će biti nastavljeno 25. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.