open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Suđenju Mutapu i ostalima: Burzić joj rekla da naloži vještačenje i koga da zove
U nastavku suđenja na Sudu Bosne i Hercegovine za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je po nalogu nekadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić izdala naredbu za neurološko vještačenje optužene Alise Ramić.
29.09.2022. u 11:54
get url
text

Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, kazala je da je pomagala kolegi Merisu Ćati kada je vodio istragu o stradanju Memića. Navela je da je s Ćatom sjedila u istoj kancelariji i da je u toj istrazi preduzimala određene radnje kada bi on bio odsutan.

- Istragu je od početka vodio Ćato. Ja sam za njega potpisivala neki dopis jer su se hitno poduzimale radnje - rekla je Ruždić.

Svjedokinja je kazala da je potpisala naredbu za neurološko vještačenje Alise Ramić dok je Ćato bio na bolovanju. Ruždić je napomenula da je ranije bilo obavljeno vještačenje, koje "nije dalo rezultate".

- Glavna tužiteljica je insistirala da se sve radnje poduzimaju hitno. Ona je mene zadužila da kontaktiram vještaka… S njim sam razgovarala - izjavila je svjedokinja, prenosi detektor.ba .

Potvrdila je da joj je Burzić rekla kojeg vještaka da kontaktira, a da joj je on sugerisao da angažuju još dva stručnjaka. Kazala je i da je po nalogu Burzić prisustvovala nekim ročištima na suđenju koje je vođeno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Suđenje Mutapu i ostalima: Svjedok vidio rotaciona svjetla i povrijeđene osobe u noći stradanja Dženana Memića

Ona je odbrani potvrdila da joj je poznato da je u okviru tog vještačenja bilo potrebno obaviti magnetnu rezonancu. Objasnila je da je uobičajeno da se u Tužilaštvu zamijeni kolega na ročištu ili kada je potrebno preduzeti hitne radnje.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Na ročištu je bilo riječi i o nalazu vještaka oduzetih mobilnih telefona, od čega se za sada odustalo jer Tužilaštvo u optužnici nije navelo imena vještaka koji su to radili.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da Irhad Kos obavlja ova vještačenja za Tužilaštvo u najvećem broju slučajeva, ali da su sada to uradili drugi vještaci. On je potvrdio da Tužilaštvo do potvrđivanja optužnice nije bilo dobilo nalaz vještaka.

- To znači da ste podigli optužnicu prije okončanja istrage. Nažalost, optužnica je potvrđena bez ovako važnog dokaza - prokomentarisao je sudija Branko Perić.

Branilac Kadrija Kolić je rekao da već pola godine od Tužilaštva traži naredbu za vještačenje telefona. Tužilac Čampara pozvao je odbrane da dođu u Tužilaštvo i uzmu sve dokaze koji im trebaju, navodeći da ništa ne kriju.

Braniteljica Nina Kisić je kazala da nisu dobili tri neurološka vještačenja i da izgleda da Tužilaštvo neke dokaze neće sada uložiti već da će ih predložiti u dopuni dokaznog postupka. Prema riječima Kolića i Kisić, takvi postupci predstavljaju zloupotrebe i procesne prevare.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.