open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Sutra počinje suđenje Goranu Salihoviću
Suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužitelju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, trebalo bi početi u utorak, 28. januara, u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS).
27.01.2020. u 17:22
get url
text

Naime, ročište za početak glavnog pretresa u tom predmetu uvršteno je KSS-ov sedmični raspored glavnih pretresa.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio polovinom decembra 2018. godine, Salihovića tereti za zlupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Tereti se da je pribavio imovinsku korist, u iznosu višem od 50.000 KM, odnosno, da je od februara 2013. do septembra 2016. postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu.

Taj predmet do sada je bio u nadležnosti tri suda (Suda BiH, Općinskog suda Sarajevo i KSS).

Salihović je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara iste godine, taj Sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na Općinski sud, zbog, kako je tada obrazloženo, "osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja".

Općinski sud Sarajevo kasnije je opozvao ročište kada je suđenje trebalo početi i donio rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za odlučivanje u ovom predmetu, te je spis dostavljen Sudu BiH na odluku o prijenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu.

Sud BiH je, po zaprimanju tog rješenja, predmet vratio Općinskom sudu, uz odgovarajuće obrazloženje, da bi spis, zbog zaprijećene kazne, potom bio upućen Kantonalnom sudu Sarajevo na rješavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.