open-navfaktor-logo
search
Pobjegli iz gradova
Svi umrli od iste bolesti: U engleskom selu nađena stara masovna grobnica
U Engleskoj je između 1348. i 1349., u manje od dvije godine, zbog kuge, poznate pod nazivom - crna smrt, umrlo skoro pola stanovništva.
19.02.2020. u 19:34
get url
text

U velikim srednjovjekovnim engleskim gradovima rađene su masovne grobnice kako bi se mogla smjestiti sva tijela, a sada je jedna takva grobnica otkrivena i u malom seoskom mjestu u Lincolnshireu.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Antiquity, u opatiji Thornton pronađena je srednjovjekovna masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci 48 osoba, među njima je 21 dijete.

Sva tijela pokopana su u periodu od nekoliko dana, a radnici tadašnje srednjovjekovne bolnice koja se nalazila u sklopu opatije Thornton pažljivo su oko svakog tijela omotali grobnu tkaninu i ukopali ih razmaknuto jedno od drugoga, piše CNN.

Naučnici vjeruju da su neki oboljeli pobjegli iz prenapučenih gradova i gradskih bolnica u udaljena seoska mjesta kako bi na kraju umrli u opatiji.

Nakon analize zuba koji su pripadali 16 posmrtnih ostataka utvrđeno je da su žrtve oboljele od Yerisinije pestis, bakterije koja uzrokuje kugu. Opatija Thornton osnovana je 1139. godine u selu Lincolnshire, a zatvorio ju je Henrik VIII. 1539.

- Srednjovjekovne bolnice većinom su bile vjerske ustanove koje su pružale razne usluge, uključujući pomoć hodočasnicima, siromašnima te pomaganje bolesnima i umirućima - napisali su autori istraživanja.

- Radi se o društvu koje je prije svega cijenilo "pravovjernu smrt" i očekivalo se da će umrli biti umotani u posebne tkanine i pokopani uz crkvene obrede. Unatoč tako teškim vremenima, briga kojom su sahranjivali mrtve govori koliko su ozbiljno shvaćali svoje dužnosti. Opatija Thornton je bila jedno od posljednjih mjesta za koje se znalo da će mrtvi biti pravilno pokopani - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.