open-navfaktor-logo
search
Način poslovanja
Svijet ide dalje, mi stojimo: U BiH nema zakona o kriptovaluti i ko zna kada će ga biti
Kriptovaluta i njeno korištenje nije zakonski regulisano u Bosni i Hercegovini.
02.02.2021. u 21:31
get url
text

Po svemu sudeći, tog dokumenta neće ni biti u skoroj budućnosti.

- U BiH nema zakona o kriptovaluti i njenoj upotrebi, dok je recimo u Srbiji nedavno usvojen Zakon o digitalnoj imovini koji upravo tretira ovu oblast. Iskreno, nama prije ovog zakonskog dokumenta nedostaje mnogo važnijih, ali ukoliko želimo ići ukorak sa svijetom, i to nas čeka. Svijet ne stoji, ide dalje, a mi čekamo – kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

VEZANI TEKST - Krajišnici gledaju u budućnost: U Sanskom Mostu kriptovalutom mogu se kupovati kućanski aparati

Naš sagovornik upoznat je da već postoje kompanije sa sjedištem u BiH koje posluju plaćanjem kriptovalutama, prije svega bitcoinom.

- Oni rade virtuelno, naplata je negdje u inostranstvu. Pitanje je šta se dešava kada se taj novac prebacuje u BiH, u tom slučaju mora država naplatiti neku vrstu poreza. No, i za to je neophodan odgovarajući zakonski akt – ističe Mahmuzić.

A kada se i bude razmišljalo o zakonskim propisima u ovom segmentu ekonomije, čeka nas politizacija, smatra Mahmuzić.

- Suočit ćemo sa raznim tumačenjima, koi nivo vlasti u BiH treba da regulira ovu oblast. Ispolizirat će se i one stvari koje nemaju veze s politikom. Na državnom nivou imamo Centralnu banku BiH koja održava monetarnu stabilnost u skladu s Currency board aranžmanom, dok nadzor nad bankama je u nadležnosti entiteta. Kako će se usaglasiti svi interesi – podvlači Mahmuzić.

Kada je u pitanju usvojeni Zakon o digitalnoj imovini u našem istočnom susjedstvu, iz Narodne banke Srbije (NBS) su upozorili "sve korisnike da sa bitcoinom postupaju na sopstvenu odgovornost i da je plaćanje u Srbiji njime nemoguće te da centralna banka ne garantuju za njihovu vrijednost". Pored toga, iz NBS-a su naglasili kako virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja, što je u Srbiji dinar. 

Na internetu postoje specijalizovane berze i mjenjačnice, u Srbiji ih ima nekoliko i postoje zahvaljujući činjenici da nisu zabranjene.

- To je uvijek tako sa inovacijama - kaže za BBC Aleksandar Matanović, direktor online kriptomenjačnice ECD.

Da bi se za dinare kupio bitcoin u Srbiji potrebno je napraviti tri koraka, prijaviti se na online berzu koja posluje u više od 100 zemalja svijeta, uraditi depozit dinara na berzi i postaviti nalog za kupovinu bitcoina dinarima. Cijena za jedan bitcoin iznosila je prošle godine 1.150.000 dinara, što je oko 11.000 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.