open-navfaktor-logo
search
Carinske kontrole
U Bosanskoj Gradiški oduzete falsifikovane patike vrijedne oko 1,75 miliona KM
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu falsifikovanih patika, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM.
21.12.2023. u 14:55
get url
text

- Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška pronađena je veća količina robe za koju se opravdano sumnja da se njom povređuju žigovi poznatih svjetskih robnih marki. Zbog toga je privremeno zadržano 11.716 pari patika koje na sebi nose žigove Nike i Puma, a čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM - saopćeno je iz UIO BiH.

Dodaje se da je sporna roba zadržana zbog osnovane sumnje da je njom učinjena povreda prava intelektualne svojine, a o čemu su se izjasnili zastupnici nosilaca pomenutih međunarodno registrovanih žigova.

- Carinski organi će preduzeti daljnje službene radnje u skladu sa Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga - navodi se u saopćenju.

Posebno je zanimljiv pokušaj "maskiranja" uvoza falsifikata poznatih svjetskih brendova patika, tako što znak marke nije vidljiv dok se ne skine višak materijala sa patike.

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - navode iz UIO BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.